Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 3 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Concha: Mexicaanse zoete broodjes met een topping van koekjesdeeg

In Mexico zijn zoete broodjes razend populair. Van alle soorten die er zijn, is concha de bekendste. Maar wat is het nou eigenlijk precies, waar koop je het en hoe maak je het zelf?

In Mexico spreken ze van wel 1000 soorten zoete broodjes. Concha is by far de populairste: het schattige broodje in de vorm van een zeeschelp (spoiler: dat verklaart ook de naam).

Ook interessant> Chili-krab: alles over één van de populairste gerechten uit Singapore

Schelpvormig

Conchas zijn zoete Mexicaanse broodjes (oftewel pan dulce Mexicano) met een topping van koekjesdeeg. Traditioneel wordt de topping op smaak gebracht met vanille of chocolade, maar er zijn inmiddels eindeloos veel variaties te spotten. Denk aan unicorn, citroen en kaneel.

‘Concha’ betekent ‘zeeschelp’. Het zal je daarom ook vast niet verrassen dat deze Mexicaanse lekkernij meestal de vorm heeft van een -tromgeroffel- schattige schelp.

Behalve in Mexico, zijn conchas ook populair in de Verenigde Staten. Soms worden de conchas gevuld met bijvoorbeeld pudding of vla.

Crispy van buiten en zacht van binnen

Door de knapperige koekjeslaag hebben conchas een lekkere bite. Ze zijn lekker zacht en luchtig van binnen, en dat maakt ze nou juist zo lekker.

Het deeg voor een concha moet eerst rijzen, zodat het broodje lekker fluffy wordt. Het koekjesdeeg wordt er dan in een dunne laag overheen gelegd. Zo krijg je de perfecte combinatie van zacht en crispy.

Waar koop je het?

De concha vind je helaas niet bij de bakker om de hoek. Maar als je op een Mexicaanse bakker stuit, heb je een dikke kans dat je het tegenkomt.

Wat ons betreft is het het leukst om concha zelf te maken, of te eten als je ooit een keertje in Mexico bent. Want daar zijn ze natuurlijk het allerlekkerst.

Zo wordt het gemaakt

Mexicaanse concha maken is niet moeilijk, het kost alleen wel wat tijd. Je maakt namelijk een deegje dat wat rijstijd vraagt.

Veel ingrediënten heb je gelukkig niet nodig. Veel verder dan een basisdeegje met wat kaneel, suiker en gist gaat het traditionele recept niet.

Om het iconische patroontje te maken, kun je een speciale vorm gebruiken. Maar je kunt ook zelf een figuurtje maken met een mes.

In de onderstaande video kun je bekijken hoe klassieke Mexicaanse concha wordt gemaakt. Zo kun je het zelf ook thuis uitproberen!

Meer Mexicaanse specialiteiten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.