Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 2 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze chocoladefrosting maak je zonder poedersuiker en eieren

Of je het nu in een taart stopt, op cupcakes spuit of gewoon recht uit de kom eet: chocolade frosting (botercrème) is onmisbaar in ieders leven. En hoewel het internet vol staat met recepten, misten we nog een recept voor echt goede chocolade frosting zonder eieren. Eiwit wordt vaak gebruikt om de frosting luchtig te maken, maar wat nou als je daar allergisch voor bent?

Gelukkig creëerde Stella Parks, auteur van onder andere Brave Tart: Iconic American Desserts, een recept voor chocoladefrosting zonder eieren. Het recept bevat bovendien geen poedersuiker. Daardoor is ie nog zachter – en blijft je keuken vrij van opstuivende witte walmen. Ook weleens fijn.

Chocolade frosting zonder eieren

Chocolade frosting zonder poedersuiker

Het romige geheim van het recept zit ‘m in de melk en heavy cream. Dat laatste is de Engels benaming voor vette room met een vetpercentage van zo’n 36 tot 40 procent.

Je kunt in de supermarkt zoeken naar slagroom met zo’n hoog percentage, maar je kunt ook gewone slagroom gebruiken en daar een deel mascarpone aan toevoegen. De melk en heavy cream kook je samen met suiker en cacaopoeder in, waarna je het laat afkoelen.

Chocolade frosting op een taart

Stevig glazuur

De chocolade frosting zonder poedersuiker wordt steviger door de boter die je er vervolgens aan toevoegt; als je je gebak met frosting in de koelkast zet, zal de boter (die je redelijk zacht toevoegt) namelijk harder worden en dus ook mooier blijven. Dat is wel nodig, want in de frosting zit natuurlijk ook geen chocola die voor stevigheid zorgt. Als je het gebak op tijd weer uit de koeling haalt, is je frosting overigens wel weer net zo romig als je ‘m wilt hebben.

Het is dus wel belangrijk dat je je frosting op kamertemperatuur opklopt, rond de 21 graden. Als ie te koud is, kan hij gaan schiften; is ie veel te warm, dan blijft ie te zacht. Jup, het blijft een dingetje.

Wil je het hele recept lezen? Dat kan op Serious eats.

Meer baktrucjes ontdekken?

Foto van chocoladefrosting zonder poedersuiker en eieren

Serious Eats

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.