Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 13 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Video: dit is dé truc voor snellere en perfecte gekarameliseerde uitjes

Ze zijn onmisbaar op een burger of in een salade: gekarameliseerde uitjes. Maar hoe bak je die uien perfect goudbruin, zacht en smaakvol? Dé truc: met een flinke scheut water.

Snel een berg gekarameliseerde ui maken

In de bovenstaande video worden ongeveer 6 grote uien gebruikt. Daarmee krijg je dus flink wat gekarameliseerde uitjes. En snel ook!

Hoe? Truc nummer 1: gebruik een pan met een anti-aanbaklaag. Dit voorkomt dat de uien aanbakken terwijl ze bruinen. Truc 2: voeg niet alleen olie en zout toe, maar ook 177 milliliter water aan de uien. Waarom: het water zorgt voor stoom, waardoor de uien snel slinken en vocht afstoten. Dat geeft ze de kans om sneller te karameliseren.

gekarameliseerde uitjes

Zodra het water kookt en er flink wat stoom ontstaat rond de uien in de pan, gaat er een deksel op de pan. Na 10 minuten kan die er weer af en is het tijd voor truc nummer 3: roer 1/8e eetlepel baking soda los met een theelepeltje water en voeg dat toe aan de uien. Wat dat doet: het brengt de zuurgraad van de gekarameliseerde uitjes omhoog, waardoor ze nog sneller bruinen.

Zo heb je binnen 30 minuten een grote pan met perfecte gekarameliseerde uitjes!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.