Redactie
Redactie Diner 28 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Hét recept voor spaghetti met tomatensaus van Sophia Loren

“Everything you see, I owe to spaghetti” is de beroemdste uitspraak van de Italiaanse filmster Sophia Loren. In de jaren zeventig verscheen haar – inmiddels iconische – kookboek Koken con amore. En nu is er dan éindelijk een Nederlandse herdruk.

Er zijn maar weinig kookboeken zo wereldberoemd als Koken con amore van Sophia Loren, dat de laatste decennia alleen nog maar tegen hoge verkoopprijzen in oude boekwinkels te verkrijgen was. Maar nu heeft uitgeverij Luitingh Sijthoff een nieuwe editie van Koken con amore uitgebracht.

Daarin vind je alle oorspronkelijke recepten en foto’s, maar in een nieuw jasje en met een geheel nieuw voorwoord van de actrice. Koken con amore bevat ruim 200 recepten voor de allerbeste gerechten en lekkernijen uit Italië, die daar van generatie op generatie worden doorgegeven, hoogstpersoonlijk ingeleid door de actrice en geïllustreerd met bijzondere foto’s van een nog jonge La Loren achter het fornuis, aan tafel of tussen de Parmezaanse kazen.

Natuurlijk wilden we jullie de klassieker niet onthouden: hét recept voor spaghetti met tomatensaus van Sophia Loren.

Sophia: “Niemand heeft de kroniek bijgehouden van de eerste ontmoeting tussen spaghetti, of zoals wij in Napels zeggen ‘vermicelli’, en tomatensaus: deze vond plaats toen de exotische tomaat, tegen het eind van de zeventiende eeuw, een van de heerlijkheden van de Napolitaanse keuken werd.

Ik kan je wel het traditioneelste recept geven dat in Napolitaanse keukens van moeder op dochter wordt doorgegeven. De spaghetti, of ‘vermicelli’, moeten worden gekookt zoals eerder is aangegeven, volgens de aanwijzingen die voor alle soorten pasta gelden: ‘al dente’. Als de pasta gaar is, moet de saus al klaar zijn.”

Het recept:

Maak de saus als volgt: doe in een stevige pan, van het vuur af, een beetje olijfolie (3 eetlepels per 2 personen) en fijngehakte knoflook (1 teentje per 2-3 personen).

Zet de pan op flink hoog vuur. Voeg als de olie gaat koken en de knoflook lichtbruin wordt de tomaten toe. Doe er ook een paar basilicumblaadjes bij (als je geen vers basilicum hebt, is gedroogde basilicum ook prima), een flinke snuf zout (naar smaak) en een eetlepel suiker. Tegenwoordig laten veel mensen de suiker achterwege, maar dat is een vergissing, want hij dient om de beetje zure smaak van de tomaten weg te nemen.

Zet het vuur laag en laat de saus 30 minuten zachtjes koken. Dat is alles. Doe de gare pasta in een serveerschaal, schenk de saus eroverheen en voeg een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas toe, minstens 1 eetlepel per persoon. Meng goed en serveer.

De Nederlandse hedruk van Koken con amore is nu te koop voor € 19,99.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.