5 redenen waarom je altijd een blikje ansjovis in huis moet hebben

Culy 5 mrt 2016 Inspiratie

Er zijn van die producten die je eigenlijk altijd in huis moet hebben. Van verse uien en knoflook tot pasta, tomaten in blik en… Ansjovis! 

Ansjovis in blik zijn de ideale smaakmaker voor gerechten die wel een beetje zout kunnen gebruiken. Wij gebruiken het liefst ansjovis in olie, omdat ook de olie lekker veel smaak afgeeft.

Dressing

Een dressing is misschien wel onze favoriete manier om de kleine visjes te gebruiken. Maak een dressing op oliebasis (met bijvoorbeeld een zongedroogd tomaatje, peterselie, teentje knoflook en balsamico-azijn), of een meer romige variant à la een Caesar salade.

Stock

Pastasaus

Ook pastasauzen worden vaak extra lekker door ansjovis. Denk aan de beroemde puttanescasaus, maar ook door een simpele pasta met olijfolie, pijnboompitjes en rozijnen kan ansjovis verrukkelijk smaken!

Tip: bak de ansjovis is z’n eigen olie op laag vuur, totdat de visjes uit elkaar vallen. Zo heb je niet bij sommige happen een overdaad aan ansjovis, maar proef je het door de hele pasta heen.

Pasta puttanesca spaghetti stock

Door een salade

Je kunt ze door een dressing mengen, maar ook door of over een salade komt hun smaak goed tot z’n recht.

Let wel: je moet écht van de zoute smaak houden, want in stukjes (of in z’n geheel) door een salade kan het nog wel heftig zijn. Ben je bang dat je het te heftig vindt? Een gekookt of gepocheerd ei neutraliseert een beetje de smaak!

Tuna steak salad

Tapenade

Een oude bekende is natuurlijk tapenade! Ansjovisjes zijn namelijk heerlijk met andere sterke smaken als zongedroogde tomaten, zwarte & groene olijven, kappertjes, knoflook en paddenstoelen.

Kijk hier voor een aantal makkelijke recepten en voeg eventueel wat extra ansjovis toe, of maak deze anchoïade.

Ansjovis tapenade anchoiade stock

Op een pizza

Tot slot is ansjovis ook onwijs lekker over pizza! Wij werden verliefd door de combinatie met witlof en balsamico, maar ook over een pizza met gegrilde groenten en geitenkaas, verschillende kazen of een simpele Margherita is het heerlijk!

Of wat dacht je van de Franse klassieker en variant op pizza, de pissaladière?

Pissaladiere stock

Reageer op artikel:
5 redenen waarom je altijd een blikje ansjovis in huis moet hebben
Sluiten