Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTok-trend: zo maak je ‘gezonde’ cola (en Culy probeert ‘t uit)

Cola is hét mysterieuze drankje dat vroeger werd gebruikt als medicijn. De smaak is typisch en niet te omschrijven. Misschien dat daarom tot nu toe elk namaak-idee uitmondde in een flop? Want hoe krijg je nu die specifieke smaak? Dat weet alleen ‘meneer cola’. Of toch niet…?

Op TikTok gaat een trend rond met ‘gezonde’ cola, gemaakt van balsamicoazijn met bruiswater. Culy onderwierp deze cola-trend aan de test.

‘Gezonde cola’: prikwater met balsamicoazijn

Culy’s Martine nam de proef op de som en onderzocht de nieuwe ‘gezonde’ cola-trend. Wat blijkt: wanneer je balsamicoazijn mengt met prikwater of frisdrank, zou je een gezondheidshype in een glas hebben. Een Amerikaanse Sporty Spice kreeg dit recept van haar pilates-instructrice en beweert dit al twee jaar zo te drinken. Dan moet het wel goed zijn… toch?

Inmiddels zijn er genoeg foodies geweest die de TikTok-cola hebben geprobeerd. Want gezonde cola (en dus zonder suikerklontjes en mysterieuze ingrediënten) wil natuurlijk iedereen.

De een voegt een balsamico glaze – die stroperige siroop die ook vaak rond de feestdagen opduikt in de supermarkt – samen met een seltzer. Een ander gebruikt echte balsamicoazijn met bruiswater en de variaties zijn inmiddels al eindeloos. Want wat moet je ook anders als het ‘gezonde’ colarecept niet te pruimen is? Dan ga je op zoek naar een beter alternatief.

Gezonde cola proeven

Na verschillende recepten – plus de reacties – te hebben gecheckt, blijkt dat er maar net vanaf hangt hoe je smaakpapillen op je tong zitten. Zo zweert iedereen namelijk bij andere gezonde cola recepturen. En dus zat er voor ons maar één ding op: alles proeven.

Balsamicoazijn met spa rood? Niet aan beginnen. Balsamicoazijn met een seltzer? Doe maar niet. Balsamicoazijn met cassis? Prima te doen. Maar ja, dan heb je frisdrank met balsamicoazijn… Schenk ons dan maar gewone cola in.

Balsamicosiroop met spa rood? Vreemd. Het neigt een beetje naar chinotto, de bittere Italiaanse versie van de cola, maar dan wel een versie die al jaren te lang in het supermarktschap staat. Balsamicosiroop met seltzer? Ook een slap aftreksel van een chinotto en dus wel te drinken, maar je moet er echt van houden en voor in the mood zijn. Balsamicosiroop met cassis? Hetzelfde verhaal als hierboven: schenk ons dan maar gewone cola in.

Zelf cola maken

Ben je toch benieuwd geworden naar zelf cola maken? Culy-hoofdredacteur Nancy vond eerder het ei van Columbus al uit als het gaat om zelf cola maken. En, mooi meegenomen, er komt geen balsamicoazijn of siroop aan te pas! Je vindt het recept hier.

Fingerlickin’ good: chicken wings met Coca Cola

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.