Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 12 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

De leukste (en beste!) Ind(ones)ische kookboeken op een rij

Of je nou altijd al geïnteresseerd bent geweest in de Indonesische keuken of je er nu eens in wilt gaan verdiepen: een goed Ind(ones)isch kookboek mag eigenlijk niet ontbreken op je boekenplank. En gelukkig zijn er in Nederland heel wat van die Indonesische kookboeken uitgebracht. Maar hoe kies je nou de beste voor jou? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Goed om vooraf te weten (mocht je er nog niet bekend mee zijn): we spreken van de Indische keuken als we het hebben over de keuken van Nederlands-Indië. Dus zeg maar de recepten en smaken van Indische Nederlanders, die typische Indonesische ingrediënten en bereidingswijzen mengden met Nederlandse invloeden.

Sommige van onderstaande boeken belichten juist die keuken, andere boeken richten zich op de brede Indonesische keuken in het algemeen. Voor elk wat wils dus.

De leukste Ind(ones)ische kookboeken op een rij

De bijbel van de Indonesische keuken

Maureen Tan, uitgeverij Carrera Culinair

Wát een naslagwerk is De bijbel van de Indonesische keuken geworden! In dit in april verschenen boek wordt de Indonesische keuken opgedeeld in de verschillende en verrassende eilandkeukens van het land. Zo ontdek je dus welke recepten er van Sumatra komen, maar ook van West-Java, Midden-Java en Oost-Java, Bali, Sulawesi en Papoea. Al met al zijn dat meer dan 230 recepten, dus daarmee ben je wel even zoet.

Maak bijvoorbeeld Sumatraanse rendang (daging rendang), spekkoek van Midden-Java of Balinese makreelsaté (sate lilit ikan).  Maar eigenlijk wil je gewoon álles uit dit boek maken.

> De bijbel van de Indonesische keuken is te koop voor € 31,99. 

De bijbel van de Indonesische keuken

Indorock

Vanja van der Leeden, Nijgh & van Ditmar

Opeens was daar een frisse wind die door de Indische keuken waaide. Of moeten we zeggen een snoeiharde gitaar die de boel opschudde? Want met Indorock brengt Vanja van der Leeden je Indonesische smaken, in een stoere nieuwe jas.

In dit boek dus geen traditionele familierecepten van Indonesische oma’s, maar Vanja’s eigen en eigentijdse kijk op de Indische keuken met dito recepten. Denk aan krokante saté lilit, haring met Balinese sambal en Balinese porchetta.

> Indorock van Vanja van der Leeden is te koop voor € 27,99. 

Indorock

Baru Belanda

Pascal Jalhay, Fontaine Uitgevers

De Ind(ones)ische keuken, door de ogen van een sterrenchef. Een Frans geschoolde sterrenchef die jarenlang eigenlijk niet zoveel had met de Indische keuken, welteverstaan. Het keerpunt kwam tijdens een reis naar Indonesië, samen met zijn ouders. Pascal raakte daar zó geïnspireerd, dat hij met Baru Belanda een ode brengt aan de Indische keuken.

Daarvoor trommelde hij collega-chefs op als Syrco Bakker van Pure C*** , Dennis Huwaë van Daalder en Lonny Gerungang – die allemaal een link hebben met de Indonesische keuken. Tradities worden op een knappe manier vervlochten met vernieuwing. Daarmee blaast de chef – die we inmiddels een ambassadeur voor de Indische keuken kunnen noemen – de Indische keuken nieuw leven in.

> Baru Belanda – een ode aan de Indische keuken – van Pascal Jalhay is te koop voor € 29,99. 

Baru Belanda cover

Groot Indonesisch kookboek

Beb Vuyk, Kosmos Uitgevers

Zeg je Indonesisch kookboek, dan zeg je Beb Vuyk. Deze dame geldt als de grande dame van de Indonesische keuken in Nederland. Beb was een schrijfster van Nederlands-Indische afkomst. Haar boek Het Groot Indonesisch Kookboek dat in 1973 verscheen, wordt gerekend tot de culinaire klassiekers. Als je als jonge Indo het nest verliet, kreeg je dit boek mee (en dikwijls ook een rijststomer).

Het oude kookboek (die cover!) kwam in 2014 uit als een frisse heruitgave, gevuld met de honderden beproefde recepten van Beb. Let op: sommige recepten zijn best uitdagend, maar andere zijn weer heel simpel.

> Het Groot Indonesisch Kookboek is te koop voor € 34,99. 

Groot Indonesisch Kookboek

Boekoe Kita

Mirjam van der Rijst, Terra

In 2010 was daar ineens een heel fris boek over de Indische keuken: Boekoe Kita. Met prachtige foto’s en vrolijke pepertjes die aan de bladwijzer bungelden. In dit kookboek draait het om familie. 15 Indonesische families delen hun familierecepten en verhalen en vertellen over hun roots. Boekoe Kita betekent dan ook ‘ons boek’.  Ook is het boek ingedeeld op basis van bekende ingrediënten uit de Indonesische keuken, zoals de lombok, ketjap en gula djawa.

Later verschenen er nog opvolgers van het boek, waaronder Boekoe Bangsa, dat draait om drie keukens uit Nederlands-Indië (de Nederlands Indische, de Molukse en de Chinese keuken) en Boekoe Bagoes, waarin het beste van beide boeken werd verzameld.

> Boekoe Kita – Authentieke Indische Familierecepten En Verhalen – is te koop voor € 21,59. 

Indonesische kookboeken

Basisboek Indonesisch

Francis Kuijk, Good Cook

Kan best zijn dat Francis Kuijk je bekend voorkomt: ze was in 2016 finalist van Heel Holland Bakt. In Basisboek Indonesisch (wat trouwens een prachtig boek is met fantastische fotografie) deelt ze de verzameling recepten die zij weer leerde van haar moeder. Ze leert je stap voor stap hoe je je favoriete gerechten uit de Indonesische keuken maakt.

Denk aan nasi goreng bacon, Indonesische kipsaté (saté ayam) en Indonesische pandancake (bolu pandan).

> Basisboek Indonesisch is te koop voor € 30,95. 

Afbeelding Basisboek Indonesisch

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.