Redactie
Redactie Inspiratie 13 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Een grote culinaire inspiratiebron: Alice Waters van Chez Panisse

Chez Panisse is een waanzinnig restaurant, gevestigd in de Californische stad Berkeley, geroemd om de beste seizoensproducten, allen vers, lokaal en duurzaam geproduceerd. Wij doken in het leven van de drijvende kracht achter het restaurant: de Amerikaanse chef en restaurateur Alice Waters.

Het begin…

Toen Alice Waters (geboren in New Jersey in 1944) in de jaren 60 een jaar in Frankrijk studeerde, werd haar voorliefde voor pure ingrediënten voor het eerst geprikkeld. Hier at ze een baguette – net uit de oven – met een abrikozenjam, zoals ze die nog nooit geproefd had…

Die Franse baguette was het begin van een culinaire ontdekkingsreis. In Turkije proefde ze de lekkerste geitenmelk, in Noord-Italië ontdekte ze de witte truffel en in Toscane vond ze de meest smaakvolle extra-vergine olijfolie.

Bron: Flickr

Good, clean & fair

Terug in Californië hunkerde Alice naar deze lokale producten, puur en afkomstig van het land. Daarom opende ze een restaurant in 1971: Chez Panisse. Waar ze, vanaf het begin, louter samenwerk met lokale boeren die duurzame landbouw bedrijven. Zij zorgen voor een constante toestroom van de allerbeste verse en pure ingrediënten.

Het restaurant staat volledig in het teken van Alice’ filosofie: good, clean en fair. Een filosofie die in Californië vóór Chez Panisse nog onbekend was. En haar filosofie werd bekroond: het restaurant werd in 2001 uitgeroepen tot beste restaurant van Amerika en heeft één Michelinster.

De eerste 12 jaar kookte Alice zelf in de keuken. In 1983, toen ze moeder werd, besloot ze een chef aan te stellen. Een moeilijke beslissing, aldus de chef. Sindsdien heeft ze nooit meer in de keuken van Chez Panisse gestaan. De huidige chefkok is de Franse Jérôme Waag.

Culinaire filosofie

Maar dat is nog niet alles. In 1996 richtte Alice de Chez Panisse Foundation op, waarmee ze onder andere The Edible Schoolyard in het leven riep. Een initiatief dat als doel heeft het bewustzijn van goed en vers eten bij kinderen aan te wakkeren.

Ook is Alice voorzitter van Slow Food International: een non-profit organisatie die zich inzet voor de promotie van lokale en ambachtelijke tradities op het gebied van voeding. Én schreef ze acht boeken, waaronder The Art Of Simple Food.

Inspiratiebron

Het moge duidelijk zijn: Alice Waters is een echte powervrouw met een filosofie waar wij als culy’s ons helemaal in kunnen vinden.

Geïnspireerd door dit verhaal? Dan ben je vast ook benieuwd naar de nieuwe docu-serie Chef’s Table over allerlei andere inspirerende chefs.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.