Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over birria taco’s: misschien wel de ultieme taco’s

Ga je mee op onze virtuele uitstap naar Mexico? Dan stellen we je graag voor aan birria taco’s. Deze taco’s zijn zo waanzinnig lekker dat ze misschien wel dé ultieme taco’s zijn. Maar wat is birria precies?

Naar de oorsprong: birria

Om te snappen wat birria taco’s zijn gaan we terug naar de oorsprong van birria. Birria is een traditionele Mexicaanse vleesstoofpot waarbij geit-, rund- of lamsvlees langzaam wordt gestoofd.

Een combinatie van verschillende vleessoorten kan ook, maar belangrijk is dat er nog delen van de botten aan het vlees hangen op het moment dat ze braadpan ingaan. Dit zorgt voor extra smaak.

Culy’s grote taco-overzicht: let’s talk about taco’s!

Bouillon en stoofvlees

Er zijn heel veel verschillende recepten voor de bereiding van het vlees, maar vaak bestaat de saus uit een combinatie van bouillon, chipotle in adobo, andere soorten peper (zoals Guajillo- of anchopeper), tomaten, komijn en een zoetje als honing. Uiteraard wordt hier dus volop op gevarieerd.

Na het langzaam garen wordt het vlees botermals en valt het bijna uit elkaar – zoals het goed stoofvlees betaamt. De smaak is een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje spicy en vooral ultiem hartig. Sappig en waanzinnig lekker.

Birria taco’s

We hoeven je niet te vertellen dat birria een uitstekende vulling is voor taco’s. Zo uitstekend dat het een behoorlijk gehypet gerecht is geworden, zoek maar even op de hashtag #birriatacos en je ziet het. Daarin zal meteen ook opvallen dat de taco’s steeds met een kopje van de vleesbouillon (afkomstig van het stoofvlees) worden geserveerd.

Het is namelijk de bedoeling dat je de birria taco’s tijdens het eten in de bouillon doopt. Ook typisch bij birria taco’s is dat de tortilla’s worden gesopt in vleessaus en daarna op de hete bakplaat krokant gebakken worden. Je haalt de tortilla’s daarvoor door het vet dat bovenop het stoofvlees is ontstaan. De vleessmaak zit dus niet alleen in de vulling, maar ook in de maistortilla zelf.

Jongens toch, willen we ooit nog wat anders? Nee dat willen we niet.

Zelf birria taco’s maken

Birria taco’s staan op de menukaart bij Cabron en Local Dealer (Amsterdam) en hou ook het menu van Coba en Bacalar in de gaten. Zelf maken kan ook, met dit recept bijvoorbeeld.

Kan weer tellen als quarantaineprojectje he?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.