Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 23 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de beste soepen ter wereld

Op de Culy-redactie zouden we gerust een loflied kunnen bedenken over onze liefde voor soep. Want zeg nou zelf: hoe zouden we anders guur winterweer, liefdesverdriet en andere uitdagingen des levens tackelen? Wij zouden het niet weten… We lichten dit zalvende gerecht dan ook graag uit met ‘n overzicht van de beste soepen ter wereld.

Wie komt ons een portie brengen?

De beste soepen ter wereld

Vietnamese Pho

Pho – of eigenlijk phở – is een Vietnamese soep op basis van bouillon, geserveerd met rijstnoedels, verschillende kruiden, pepers en limoen. Over comfort food gesproken… Pho is héérlijk tijdens gure dagen!

Een traditionele pho kenmerkt zich door het geduld dat je moet opbrengen tijdens het trekken van de bouillon. Toch hoeft dat niet per se dagen van je tijd in beslag te nemen: met een paar shortcuts zet je eenvoudig een snelle versie op tafel, zoals in onderstaand recept.

> Recept: Culy Homemade: snelle pho (Vietnamese noedelsoep)

Vietnamese pho als voorbeeld van beste soepen ter wereld
Bron: Pexels

Russische borsjtsj

Borsjt(sj), of borscht, is de befaamde Russische bietensoep, te herkennen aan de mooie rode kleur. Naast bieten gaan er ook andere groenten zoals kool, wortelen en knoflook in de soep. Verder zitten er kruiden als dille in en wordt het geheel afgetopt met zure room.

Veel Russen hebben de gewoonte er ook geprakte eieren, rundvlees en sliertjes augurk in te doen. Borsjtsj is een echte maaltijdsoep, heerlijk voor in de winter.

Franse bisque

La bisque, c’est chique! De manier waarop je ‘t uitspreekt is al behoorlijk elegant, de smaak is dat zéker ook. Dat zit ‘m in die onovertroffen bouillon, gemaakt van de schalen van schaaldieren. Laat je die lang genoeg trekken, dan krijg je de perfecte basis voor een verfijnd soepje. Je kunt je voorstellen: breng dat op smaak met een flinke scheut room, een plens alcohol (vaak witte wijn, pastis of cognac) en tomatenpuree en je weet niet wat je overkomt.

Caldo Verde (Portugal)

Doorgaans weten Portugezen wel raad met soepen, wist je dat? Neem nou Caldo verde: een lekkere gebonden soep op basis van groene groenten, aardappel en ui. In de meeste versies gaat er nog een beetje Portugese chorizo bovenop als topping – altijd een goed idee. De ultieme match bij een glas vinho verde: die ‘groene’ Portugese wijn.

Peruaanse chupe de camarones

Een paar jaar geleden zijn wij massaal in katzwijm gevallen voor de Peruaanse keuken. Sindsdien blijft die liefde maar toenemen. De smaken uit deze keuken zijn verrassend en anders, fris en exotisch. Chupe de camarones is daar geen uitzondering op. (Reusachtige) garnalen vormen het belangrijkste ingrediënt van de soep, vaak met stukjes aardappel, mais en groenten. Ook een (gepocheerd) eitje zie je wel ‘ns als topping.

Marokkaanse harira

Kikkererwten, linzen, tomaten en flink wat kruiden en specerijen: dat is hoe je Marokkaanse harira in een notendop zou kunnen omschrijven. Dat maakt het een ultiem kruidige en hartverwarmende (maaltijd)soep, superlekker met wat fijngehakte verse munt als topping. Vaak wordt ‘ie vegetarisch gemaakt, al is een versie met lamsvlees ook best gebruikelijk (en lékker!).

> Naar recept: Marokkaanse soep (harira) met kikkererwten en munt

Mexicaanse menudo

Teveel Mezcal op? Spoel je kater de dag daarna door met menudo: een in Mexico beroemde anti-katersoep. Wel kun je ‘m het beste van tevoren maken: het maken van de soep is best een arbeidsintensief proces – al is het resultaat daar dan ook wel naar. Knoflookachtige bouillon met stukjes runderpens en chili om precies te zijn, vaak geserveerd met tortillas.

Soto ayam

Soto ayam is misschien wel één van onze favoriete kippensoepen aller tijden (en dat zegt wat, want onze liefde voor kippensoep is GROOT).

Dat zit ‘m waarschijnlijk in die levendige en ontzettend bevredigende combinatie van verse kurkuma, citroengras, gember en limoenblaadjes. Om nog maar te zwijgen over die knapperige toppings als uitjes en taugé…

> Naar recept: Een van onze favoriete maaltijdsoepen: Indonesische soto ayam

Japanse tonkotsu

Tonkotsu verwijst naar een bouillon van varkensbotten en varkensvet, een populaire basis voor ramen. Het eindresultaat is één van de meest bevredigende noedelsoepen die je je maar kan bedenken, met een rijke, vettige smaak.

Tip: probeer de instant ramen noodles met black garlic oil en tonkotsu pork van Nissin eens. Niet zo lekker als het echte werk, maar toch verdómd bevredigend op futloze dagen.

Isabella Rozendaal
Zwijn tonkotsu / Bron: Isabella Rozendaal

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.