Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hop die trein in: en wel richting deze lekkerste bakkerijen van Parijs

O, Parijs. Gelukkig zijn we inmiddels ook gezegend met een aantal appetijtelijke bakkerijen in Nederland. Dat weerhoudt ons er alleen niet van om de parels van Parijs regelmatig te blijven bezoeken. En, omdat we iedereen deze adressen gunnen in het leven (Croissants! Tartelettes!), is het moment aangebroken dat deze glutenschatten gedeeld gaan worden.

Du Pain et des Idées

Een favoriet onder de Parijzenaren; bereid je daarom voor op een rij of ga vroeg. Voordeel: de geur maakt het wachten én het wakker worden een stuk aangenamer. Het interieur bij deze boulangerie is minstens zo indrukwekkend als het aanbod. Want ook al bestaat ‘ie pas sinds 2002, alle authentieke elementen van de voorgaande bakker zijn intact gebleven.

Du Pain staat vooral bekend om haar escargots. Waarbij ‘slak’ in dit geval verwijst naar de vorm, niet de inhoud. Bestel die met chocola en pistache en je zal naar buiten zweven, zo de Parijse straten op.

34 rue Yves Toudic

Tapisserie

Wanneer het veelgeprezen Septime een bakkerij opent weet je: hier moet ik met gierende banden heen. Het aanbod is beperkt maar steengoed, wat ons alleen maar hebberiger maakt. Met liefde bivakkeren we hier met de slaapzak voor de deur om onze handen te leggen op (onder, naast en in) hun choux, flans en tartelettes. Gooi de letters iets door elkaar en je raadt het al: Tapisserie is een patisserie, voor de zoete trek dus.

65 rue de Charonne 

Le Petit Grain

Na menig hartveroverende dinersessie voelen we ons inmiddels thuis bij het fijne Au Passage en Le Grand Bain. Niet heel gek dus dat we Le Petit Grain -van dezelfde eigenaar- ook een plekkie op de lijst van de lekkerste bakkerijen in Parijs geven.

In de immer gezellige wijk Belleville zien we bij Le Petit Grain de beste zuurdesembroden zij aan zij liggen met imposante roggebroden en horen we vijgbrioches zachtjes onze naam roepen, bijgevallen door biscotti’s met pistache.

7 rue Denoyez

Mamiche

100% Huisgemaakt kopt de website. En dat proef je. Verwacht oranjebloesem brioches, klassieke chouquettes en de met regelmaat geroemde babka’s. Mamiche is zowel te vinden in het 9e als het 10e arrondissement en da’s goed nieuws: eer de eerste lading is gezakt ben je klaar voor de volgende ronde.

45 rue Condorcet en 32 rue du Château d’Eau

Terroirs d’Avenir

Het knusse rue du Nil leent zich uitstekend voor een boodschappenrondje 2.0. Het idyllische straatje bestaat namelijk onder meer uit verschillende speciaalzaken van Terroirs D’Avenir: zo hunkeren we nog dagelijks naar de kaaswinkel, maar ook naar de groentejuwelier en -verrassing!- naar één van de beste bakkerijen van Parijs.

Terroirs D’Avenir haalt het neusje van de zalm -in dit geval Franse ingrediënten- van kleine producenten naar de consument, via winkels en restaurants. Bij de bakkerijen (er zit ook een locatie op rue Paul Bert) uit zich dit in onovertroffen brood met Comté en een pain aux raisins die je gaat achtervolgen in je (watertandende) dromen.

3 rue du Nil

> Tevreden aan de wandel in Parijs en zin in meer zoet? Pak er nog wat meters bij met deze cake walk.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.