Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe krabbelen de beste restaurants ter wereld weer op na de lockdown?

De vraag is wanneer we er weer naartoe kunnen reizen, maar ook hoe de beste restaurants ter wereld de crisis tot nu toe hebben doorstaan. Vrijwel allemaal hebben ze een lockdown meegemaakt (en sommige zitten er zelfs nog steeds in). Hoe zitten toprestaurants als Noma, Central en Osteria Francescana erbij na de heropening? Pakken ze alles weer op zoals ze het in maart hebben achtergelaten? Culy zocht ‘t uit.

Noma in Kopenhagen

Als je je had voorgenomen om na de lockdown eindelijk eens bij Noma te gaan eten, moet je je verwachtingen misschien een beetje bijstellen. Verwacht geen tig gangen tellend seizoensmenu met een show aan tafel meer. Chef René Redzepi heeft het restaurant nu namelijk getransformeerd tot een wijnbar die burgers serveert. Yep, neem het maar even in je op.

In de tuin en de kas van het restaurant kun je gewoon binnenlopen voor cheeseburgers en vegaburgers. De lockdown zette de chef ertoe aan om na te denken over wat hij echt belangrijk vindt in het leven. Het antwoord was niet naar een fine dining restaurant gaan en drie of vier uur aan tafel zitten.

“Als je dat gevoel hebt, weet je: er is geen enkele manier waarop we Noma kunnen heropenen zoals het was”, aldus de beroemde chef. Een wijnbar it is dus. Met burgers. Nu kun je er bijvoorbeeld aan het water zitten met een natuurwijntje en een cheeseburger, gemaakt van dry aged rundvlees, ui, garum (vissaus) van rund en een mayo van zoetzuur. Onderstaande video geeft je een beeld van het nieuwe Noma.

Mirazur in Menton (Frankrijk)

Mirazur in Menton (Frankrijk) werd in 2019 door The World’s Best Restaurants verkozen tot, nou ja, The World’s Best Restaurant.

Via Instagram laten ze weten dat ze druk bezig zijn met de reorganisatie en dat ze vanaf 12 juni weer open gaan. Daarbij is het hele team uitgedost met gepersonaliseerde mondmaskers van een Franse kunstenares, die ze heeft voorzien van haaien, het logo van The Rolling Stones en enge clowns.

Central in Lima (Peru)

Restaurant Central in Lima (Peru) is tot op heden nog gesloten. In samenwerking met restaurant Kjolle bieden ze nu onder de noemer ‘Mayobar’ afhaalmaaltijden voor thuis aan. “Bewuste, gezonde en heerlijke gastronomie”, aldus de chefs, die je thuis opwarmt en afmaakt. Eten van Central bij je thuis, kun je het je voorstellen?

Brioche van zoete aardappel, platbrood in alle kleuren van de regenboog, rijst met coquilles en salsa van het koraal… Het voorproefje op Instagram levert al weer wonderschone plaatjes op.

Osteria Francescana in Modena (Italië)

Chef Massimo Bottura van Osteria Francescana vermaakte ons de afgelopen tijd met kookvideo’s vanuit quarantaine. Sinds 2 juni is zijn wereldberoemde restaurant weer open (en meteen volgeboekt trouwens… Maar: vanaf 1 juli gaat het reserveringssysteem voor januari 2021 (!) open, dus kun je weer boeken.

Massimo serveert nu zijn nieuwe menu, genaamd ‘With a little help from my friends‘. Het hele team is uitgedost met mondkapjes.

Gaggan Anand Restaurant in Bangkok

Topchef Gaggan Anand deelt in een emotionele post op Instagram dat hij “is verlost uit zijn gevangenis” en vreugdetranen huilt omdat hij eindelijk weer kan koken. De chef – die in augustus 2019 zijn beroemde restaurant Gaggan in Bangkok al moest sluiten na een geschil met zijn investeerders, heeft zijn restaurant inmiddels opnieuw opgebouwd.

Ook na de lockdown is hij vastbesloten sterker dan ooit terug te komen, met een boel nieuwe inzichten. Omdat vrijwel iedereen door de coronacrisis financiële schade heeft geleden – zo stelt hij – halveert hij de prijzen van zijn menu. Ook biedt hij nu lunches aan voor nog eens de helft. Het restaurant is elke dag geopend en biedt voorlopig plek aan 20 mensen.

White Rabbit in Moskou

Restaurant White Rabbit in Moskou wordt al jaren één van de beste restaurants ter wereld genoemd. Opvallend, want Rusland staat nou niet bepaald bekend als het culinaire nirvana. Toch herbergt het een aantal van ‘s werelds beste restaurants. Die moeten nu allemaal gesloten blijven.

Bij dit restaurant zijn ze momenteel druk met afhaalmaaltijden. Daarbij delen ze gratis lunches uit aan medische hulpverleners.

President Putin heeft niet de noodtoestand afgekondigd, maar noemt deze periode ‘geen werkdagen’, waardoor restaurants geen enkele tegemoetkoming krijgen voor de inkomsten die ze mislopen en ook hun huur volledig moeten blijven betalen. Veel Russische chefs deden daarom begin deze week mee aan een ‘naked lockdown protest’, omdat ze op deze manier stellen financieel te worden uitgekleed. Ze protesteren door foto’s op social media te plaatsen waarin ze (bijna) naakt te zien zijn.

De Russische regering heeft plannen om later deze maand terrassen weer open te gooien. Vanaf 23 juni zouden ook meer restaurants weer open mogen. In sommige delen van Rusland zullen restaurants en bars voorlopig nog gesloten blijven, aldus persbureau Reuters. The White Rabbit zal op 24 juni zijn deuren weer openen.

Meer over dit onderwerp: