Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 10 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… het nieuwe baopakket van Bo Nam (in een sneakerdoos!)

Bij Bo Nam in Amsterdam hebben ze het misschien wel coolste afhaalmenu dat we de afgelopen tijd hebben gezien. Hun baopakket (snap je ‘m?) zet je thuis makkelijk zelf in elkaar en wordt verpakt in… een sneakerbox. En waarom dan in een sneakerdoos? De vraag moet misschien zijn: waarom niet?!

Bovendien refereert de hippe Vietnamese bistro (met een vleugje Franse Bistro) wel vaker met een knipoog aan de sneakercultuur. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar hun posts op Instagram.

BYO Baopakket

Het restaurant in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam bezorgde al voor de horecasluiting gerechten bij je thuis in de hoofdstad. Maar de vijf eigenaren van Bo Nam (nam betekent vijf in het Vietnamees) vonden het een gemis dat ze hun vaste gasten die buiten het bezorggebied wonen daarmee niet konden bedienen. Immers: gerechten als bao buns moet je niet te lang onderweg laten zijn, maar meteen vers opeten.

Het bracht Bo Nam ertoe om een BYO baopakket te lanceren: een afhaalmenu in een sneakerdoos, dat je zelf nog even opwarmt en afmaakt. Je kunt het pakket online bestellen en zelf afhalen op een dag en tijdstip naar keuze (tussen 17:00 en 21:00 uur). 

baopakket van Bo Nam in een sneakerbox
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat zit er in die box?

Staat hartstikke leuk, om met zo’n sneakerdoos onder je arm door Amsterdam te lopen. En ook de bewaarfactor is groot. Stapel ‘m op tussen je andere sneakerdozen en hij is niet van echt te onderscheiden. Zelfs het label waarop doorgaans de schoenmaat wordt aangeduid, is tot in detail nagemaakt.

Maar wat zit er precies in? In het baopakket vind je ingrediënten en instructies voor 4 heerlijk roze (!) bao buns (2 x met pulled pork en 2 x met pulled mushrooms), imperial rolls met sla en saus en een bak fried rice. Het baopakket kost € 39,95 en daar kunnen twee personen ruim van eten. En als we zeggen ruim, bedoelen we dat we de fried rice hebben bewaard voor de volgende dag. Zo ruim dus. 

Baopakket van Bo Nam in Amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Imperial rolls

We slaan aan het opwarmen: de imperial rolls (cha gio rice paper rolls) bakken we kort in een hete pan met een scheutje olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Daarna wikkelen we ze in de meegeleverde sla en dopen we ze in de vissausdip – precies zoals ze dat in Vietnam doen.

Het levert een goddelijke combi op tussen rice paper rolls met een dun, waanzinnig knapperig velletje, een vetje, een knappertje, een frisje (van de sla) en een superlekkere vissaus-dip met fijne zuren. Snacken voelt niet vaak zo fris.

Zelfs de huisgenoot, die meent niet zo van loempia’s te houden (een opvatting waarin hij trouwens geheel alleen staat…), vindt dit de lekkerste loempia’s ooit.

Imperial rolls van Bo Nam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Roze bao’s

En dan moeten we nog aan de bao’s beginnen. Daarvoor warmen we de broodjes een minuutje op in de magnetron. De pulled pork en pulled mushrooms verwarmen we kort in de pan (ze kunnen ook in de magnetron worden opgewarmd).

Daarna volgen we de rest van de instructies op en bouwen we onze bao’s op met de srirachanaise, sla, pickles van ingelegde daikon en wortel en tot slot de pulled pork of de pulled mushrooms.

Uw redacteur gaat héél goed op de pulled pork inclusief oohs en aahs, de huisgenoot (die van de loempia’s ja) meent zelfs de vega versie met paddenstoelen nog lekkerder te vinden. En dat zegt wat, voor een vrij behoorlijke carnivoor.

Aan de roze buns moeten we even wennen, die hebben namelijk een bijzondere, zoete smaak die we eerst niet kunnen thuisbrengen. De conclusie die we trekken, is dat we rozen proeven (als in: rozensiroop). Maar dat zoetige, beetje exotische, gaat heel goed samen met de rest van de ingrediënten. Ze zijn daarbij ook lekker mals en fluffy. En wat we ook fantastisch vinden: die bao buns maken ze zelf.

Afhalen bij Bo Nam in Amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Afhalen bij Bo Nam

Ook de fried rice die we de volgende dag eten is heel smaakvol. En als we de meegeleverde menukaart bekijken, valt er nog heel veel meer lekkers te ontdekken bij Bo Nam. Zoals hun Pho Bo Nam, de crunchy pandan prawns en de befaamde bao’s met soft shell crab, om er een paar te noemen.

Wil je ook zo’n baopakket van Bo Nam afhalen? Die kun je online bestellen en afhalen bij het restaurant aan de Lange Leidsedwarsstraat 57 in Amsterdam (centrum). Het restaurant is ook weer geopend: daar kun je nu plaatsnemen tussen de pandaberen, die zijn neergezet voor het handhaven van de 1,5 meter afstand.

Het adres van Bo Nam:

Lange Leidsedwarsstraat 57
1017 NH Amsterdam

Meer uit de Vietnamese keuken:

Sneakerbox van Bo Nam in Amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.