Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 30 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

De beste recepten die we afgelopen jaar hebben gekookt

Het jaar is bijna ten einde. En hoewel we graag vooruit kijken naar al het lekkers dat er in 2023 weer uit onze keukens zal komen, kijken we ook graag terug. In 2022 kwamen er honderden recepten op Culy, maar wat vonden we nu zélf de lekkerste en best geslaagde recepten? Je ontdekt het hier.

De beste recepten die we afgelopen jaar hebben gekookt

Want ook wij hebben zo onze favorieten!

Olies, salsa’s en honingvarianten

Als er iets een trend was in 2022, waren het de fancy olies wel. Zo gingen we ons te buiten aan crispy chili oil, maar ook de supermakkelijke five spice honing of de crispy hot honey van Momofuku veroverden een plekje op onze smaakmakerplank.

Niet alleen bijzondere variaties op honing stolen ons hart, ook de Mexicaanse salsa macha heeft ons hart gestolen. Deze chili olie met pinda’s maakt zelfs het meest makkelijke AVG’tje tot een bijna restaurant-waardig gerecht. Bijna.

Crispy Hot Honey staand beeld
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Klassiekers in een nieuw jasje

Hoewel we in 2022 steeds vaker de keuken ingingen om bijzondere, extravagante recepten te maken, kwamen ook oude bekenden terug in ons repertoire. Oké, we geven toe: ze kregen stuk voor stuk wel een iets sexy’er jasje aan, zoals deze aardappelsalade met bruine boter.

Toch bleef er één klassieker gewoon klassiek: de slavink. We zagen ‘m bij verschillende restaurants terugkomen op de menukaart en maakten de oud Hollandse AVG klassieker ook vaak zelf. Want zelf slavinken maken is niet alleen makkelijk, het is ook nog eens extreem lekker.

Een klassiek dessert wat dit jaar door Jan en alleman terug op het repertoire werd gebracht, was panna cotta. Geen wonder, vindt Culy’s Winnie: “Ik ontdekte in 2022 wat voor geniaal gerecht panna cotta eigenlijk is. Als receptontwikkelaar zit ik vaak met restjes verse slagroom en die verwerk ik tegenwoordig standaard in het Italiaanse toetje, liefst met een zelf verzonnen variatie. Zo bedacht ik dit jaar een pandan cotta, maar ook een gerookte panna cotta met liquid smoke en een beetje gerookt zeezout en eentje met szechuanpeper, één van mijn favoriete smaakmakers. ”

Pandan cotta (panna cotta met pandan)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

‘Nduja

Kijken we naar onze beste recepten van 2022, dan zien we één smaakmaker steevast terugkomen: ‘nduja. Deze pittige Italiaanse smeerworst maakt ieder gerecht lekkerder en is vaak zó pittig dat je ‘t er net zo warm van krijgt als op een terras in de Italiaanse zon.

Culy’s Martine herontdekte de ‘nduja in 2022 helemaal: “In 2022 verbleef ik een aantal maanden in Italië, mijn tweede thuis. Hier herontdekte ik ‘nduja. Niet omdat hij zo rijkelijk aanwezig was in de Zuid-Italiaanse keukens (en supermarkten), ook omdat ik erachter kwam dat de pittige smeerworst echt alles lekkerder maakt. Een van mijn favoriete recepten afgelopen jaar was dan ook de pizza met ‘nduja, venkel en broodkruim. Maar ik verwerkte de smaakmaker ook in pasta’s, soepen, stoofgerechten en mijn ‘nduja mayo.”

Venkelpizza met nduja
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Beenmerg

Nog zo’n oude bekende die we dit jaar veel terugzagen, is beenmerg. Waar we het merg vroeger enkel gebruikten om fantastische bouillons van te trekken, toveren we het beenmerg nu graag in z’n geheel op tafel. Bij Culy’s Winnie kreeg het beenmerg zelfs een vaste plek op haar boodschappenlijstje.

Wil je met beenmerg aan de slag, maar vind je het imponerend en lastig? Begin dan eens met geroosterde mergpijp met groene kruiden. Een prima instapmodel voor merg en direct een luxueus voorafje wanneer vrienden komen eten.

mergpijp uit de oven met groene kruiden
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Makkelijk maar smaakvol

In 2022 grepen we ook steeds vaker naar makkelijke maar smaakvolle gerechten. Niet omdat we het nu zo druk hadden (of wel, dat kan natuurlijk ook), vooral ook omdat we wilden experimenteren met smaken. Zo stond de penne alla vodka vaak bij Culy’s Emmo op het menu. “Super makkelijk, maar ook ideaal te maken als je weinig in huis hebt.”

Nog zo’n makkelijk, snel en overheerlijk gerecht waren volgens Culy’s Ogechi de gehaktballen in tomatensaus met polenta: “Dit makkelijke gerecht is snel klaar én erg hartverwarmend. Wat wil je nog meer?”

Gehaktballen met polenta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ixta Belfrage

Ze verdient een aparte alinea in dit artikel en da’s niet zomaar. Dé ontdekking van 2022 was voor de Culy-redactie: Ixta Belfrage. Natuurlijk publiceerde ze haar overheerlijke kookboek MEZCLA, ook online verschenen talloze video’s waarin ze de lekkerste recepten kookt.

Bij Culy’s Martine stond de Mexicaanse kip met citrusfruit en mango dan ook vaak op het menu. “Ixta Belfrage maakt verrassende combinaties tussen zoet, zuur, fruit en hartig. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere, maar wat ze ons vooral liet inzien was dat in gerechten eigenlijk echt alles kan. Daarnaast is het volgens mij ook een geweldige meid, afgaand op het interview dat Culy’s Nancy en Winnie met haar hadden. En zeker sinds ik zelf in de restaurantkeuken werk een énorm voorbeeld.”

Mexicaanse kip met mango
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.