Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit

Dit recept voor Pasta alla Vodka is goud waard. Het is afkomstig van de website Bon Appétit en wij werden er niet alleen verliefd op omdat het zo makkelijk en snel is, maar ook omdat je het kunt maken met weinig ingrediënten. En bovendien met ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt.

Die ingrediënten zijn: gedroogde pasta, een tube tomatenpuree, wodka, room, Parmezaanse kaas, olijfolie, ui en knoflook. En vooruit: ook nog wat verse basilicum. Zorg dat je deze basics altijd in huis hebt en je zit gebakken.

Vraag je je af wat die wodka in onze pasta doet? Goede vraag: Pasta alla Vodka (ook wel bekend als Penne alla Vodka) is een klassiek pastagerecht, waarvan de ontstaansgeschiedenis niet helemaal bekend is. De wodka dient als een emulgator voor het water en de vetten (uit de room) en doet iets met de tomatenpuree, waardoor je een heerlijke zachte, romige saus krijgt. Gewoon een keer proberen dus!

Pasta alla vodka: penne of rigatoni met wodka
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Makkelijke Pasta alla Vodka (of penne alla vodka)

Zet een grote pan met kokend water op. Voeg zout toe.

Verhit een andere grote pan op laag vuur en voeg olijfolie toe. Bak de ui en de knoflook in 5 tot 7 minuten zacht, maar nog niet bruin. Voeg dan de hele tube tomatenpuree toe en de gedroogde chili. Roer goed door en laat nog 5 tot 7 minuten bakken, tot de tomatenpuree een donkerrode kleur heeft gekregen.

Giet de wodka in de pan en zet het vuur laag.

Schep 60 ml van het hete water uit de pan en giet de room daarbij. Zo laat je de room alvast wennen aan de hitte, zodat je saus niet gaat schiften. Giet daarna de warme room héél langzaam in een dunne straal bij de tomaten, onder voortdurend roeren. Heb je een mooie saus voor je neus? Haal de pan dan van het vuur.

Kook de pasta in het zoute water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep ongeveer 235 ml (een kopje) van het pastawater uit de pan en zet opzij.

Zet de pan met de wodkasaus weer terug op het vuur, op een lage temperatuur. Schep de pasta met een schuimspaan direct uit het water bij de wodkasaus. Er mag wat van het pastawater meekomen, want dat zorgt ervoor dat de saus mooi aan de pasta blijft hangen.

Voeg de helft van het achtergehouden pastawater (uit het kopje) bij de pasta en de saus, roer en voeg dan ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer tot de pasta is bedekt met een mooie, glanzende laag saus. Voeg indien nodig meer van het pastawater toe.

Bestrooi de Pasta alla Vodka voor het opdienen met nog wat geraspte Parmezaanse kaas en de verse basilicum. Besprenkel met wat olijfolie en eventueel nog wat grof zeezout (naar smaak).

Afbeelding van pasta alla wodka
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

> Nog meer trek in pasta? Met deze lekkere pastarecepten zet je nooit meer een saaie pasta op tafel

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.