Culy Homemade: pastaschelpen met snelle ‘nduja-tomatensaus
Misschien wel één van de trends waar wij bij Culy het meest enthousiast van zijn geworden: die overtuigende opkomst van ‘nduja in ons dagelijks leven. Tegenwoordig scoor je de smeerbare Calabrische worst immers gewoon bij de supermarkt, waardoor het een ideale smaakmaker voor doordeweekse maaltjes wordt. Kijk maar naar deze pastaschelpen met snelle ‘ndujatomatensaus en pecorino. Geen werk en toch zó hoog in smaak.
Ook de pastaschelpen zagen wij trouwens al vaker in de supermarkt. Is dat bij jou nou toch niet het geval, probeer dan eens wat kleinere (Turkse) winkeltjes of Italiaanse speciaalzaken. Al kun je natuurlijk ook andere pastasoorten inzetten. Dit is echt zo’n heerlijk makkelijk gerecht dat je gewoon lekker naar je hand kunt zetten.
Pastaschelpen met snelle ‘nduja-tomatensaus
Kook de pastaschelpen al dente in ruim gezouten pastawater. Roer tijdens het koken geregeld door het pastawater.
Verhit een grote scheut olijfolie op medium vuur en stoof de fijn gesneden stukjes knoflook aan tot ze zacht zijn. Voeg de cherrytomaten uit blik toe en maak ze kapot met een houten lepel. Voeg de witte wijn toe en laat de alcohol verdampen. Roer er de ‘nduja en de room door en laat 5 à 10 minuten zachtjes pruttelen.
Kruid af met flink wat zwarte peper van de molen. Giet de pasta af en voeg de pastaschelpen toe aan de pan met saus. Schep alles door elkaar.
Verdeel de pasta over borden en maak af met de gemalen pecorino, een paar blaadjes verse basilicum, citroenrasp en eventueel wat extra zwarte peper.