Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Een avocado rijp maken: deze – briljante – truc leerden we van de Mexicanen!

Het winnen van de loterij lijkt makkelijker dan het vinden van een rijpe avocado. De keiharde varianten daarentegen zijn er in overvloed, maar gelukkig is een avocado rijp maken zo gepiept met deze handige tips.

Dat zelfs de ‘eetrijpe’ avocado’s uit de supermarkt aanvoelen als bakstenen verbaast ons tegenwoordig niet meer. Voor het gebruik van avocado moet je een strakke planning hebben want voordat een avocado optimaal is om te eten, ben je al snel een paar dagen verder.

Avocado rijp maken met deze truc

Gelukkig zijn er heel wat trucjes om de groene vrucht véél sneller te laten rijpen zodat je engelengeduld niet op de proef wordt gesteld. De beste tip kregen we bij het Mexicaanse restaurant Oaxaca in Amsterdam.

Zij laten hun avocado’s namelijk rijpen in een speciale zuurstofkamer(!) waardoor ze perfect rijp zijn. Helaas hebben we zelf thuis geen zuurstofkamer voor onze favoriete groene vrucht (en jij waarschijnlijk ook niet). Maar dit proces is heel makkelijk na te bootsen zonder dat je daarvoor een kamer hoeft op te offeren.

Tips om avocado’s sneller te laten rijpen

Verse guacamole tafelbereiding

Whisky helpt het rijpproces

Het enige wat je nodig hebt is wat whisky of brandy, een doek en wat onrijpe avocado’s. Je besprenkelt een beetje van de sterke drank op je schone doek en dekt je avocado’s daarmee af. Het rijpingsproces gaat hierdoor razendsnel waardoor je binnen de kortste keren de perfecte avocado voor je neus hebt.

avocado
Bron: Unsplash

Checken of een avocado rijp is

Wanneer je toch liever op zoek gaat naar die ene rijpe avocado in de supermarkt (good luck), knijp dan niet in alle avocado’s alsof het een stressbal is. Hierdoor ontstaan er namelijk allemaal bruine plekken die niet lekker zijn om te eten.

Haal in plaats daarvan het steeltje van de avocado af. Hierdoor kun je spieken hoe de avocado er van binnen uitziet. Is het bruin? Dan is de avocado overrijp. Wanneer je een lichtgroene kleur (tegen het witte aan) ziet, dan is ‘ie nog niet helemaal rijp. Laten liggen dus! De perfecte avocado heeft een mooie warme groene kleur. Twijfel je toch? Voel dan heel voorzichtig langs het steeltje hoe zacht de avocado is.

Zijn je avocado’s te hard? Dit kun je ermee doen

Deeg van avocado
Bron: Unsplash

Avocadoscanner

Wanneer je écht geluk hebt, vind je in jouw supermarkt een heuse avocadoscanner. Ja, je leest het goed: een avocadoscanner. Dit apparaat wordt veel gebruikt in Zwitserland en is overgewaaid naar Nederland. Je houdt simpelweg een avocado voor een scanner die een soort röntgenfoto van de vrucht maakt en je direct laat weten wat de rijpheid is van de avocado. Ideaal, toch?

Recepten met avocado:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.