Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 11 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zijn je avocado’s te hard? Dit kun je ermee doen

Tot voor kort spendeerden we makkelijk een kwartier aan het uitzoeken van de perfect rijpe avocado. Met de harde exemplaren kun je toch immers geen kant op? Toch wel, zo blijkt. Want voor harde avocado’s bestaat er een simpele en culinaire hack waarmee ze in een paar uur transformeren tot een perfect zachte substantie.

Sindsdien mijden we de harde avocado’s niet langer. Sterker nog: we gaan er zelfs naar op zoek.

Dit kun je doen met harde avocado’s

Die culinaire hack waarover we het hebben heet simpelweg inleggen. Waar we dat principe al volop toepassen bij rode ui, radijsjes of mosterdzaad, is het inleggen van avocado helemaal niet zo’n ingeburgerde gewoonte. Gek eigenlijk.

Want door harde avocado’s in te leggen worden ze niet alleen veel zachter, het is ook nog eens een manier om ze meer smaak te geven. Dat hele principe kost je amper een paar uur, waaraan je slechts vijf minuten werk hebt.

Culy Homemade: falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Zo gaat het inleggen in zijn werk

Zoals we al zeiden kun je dus het beste de harde avocado’s uitzoeken voor de beste avocado pickles. De zachtere exemplaren worden door de pekel (de brine) dan weer té zacht, die kun je dus beter laten liggen (of bewaren voor guacamole).

Hoewel je de meeste ingrediënten gedurende héél lange tijd kunt inleggen, kun je voor avocado’s het beste een paar uur aanhouden. Daarna worden ze namelijk té zacht, en enige bite is toch wenselijk. En verder?

  • Schil en ontpit twee avocado’s en snijd in schijfjes van de gewenste grootte.
  • Maak de pekel. Meng hiervoor 250 ml water met 250 ml rijstazijn. Roer er 125 gram suiker en 1 eetlepel zout doorheen. Kruid af met smaakmakers naar keuze: denk aan zwarte peper, gedroogde chili en koriander.
  • Laat de avocadoschijfjes pekelen in het mengsel. Zet in de koelkast.
  • Proef na 1 uur of de avocadoschijfjes de gewenste textuur hebben. Zo ja, haal ze dan uit de pekel. Zo niet, laat ze dan nog wat langer pekelen.

En dit kun je ermee

En nu? Gebruik je ze als topping op je taco’s, in salades of op toast. Of stop ze tussen een gepofte zoete aardappel, bijvoorbeeld met wat limoenroom. Ook lekker: tussen ontbijt tortilla’s of op een gruwelijk lekkere smash burger met bacon en blauwe kaas.

Er is nu olie gemaakt van lelijke avocado’s

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.