Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Avocadohummus met gepocheerd ei van Janny van der Heijden

We willen allemaal wel gezond koken, maar we willen vooral lékker koken (are we right?). Janny van der Heijden leert je in haar boek ‘Slim koken’ hoe je gezonde en slanke recepten op tafel zet (ja, ook als je druk bent) zonder in te leveren op smaak.

Het Heel Holland Bakt-jurylid ontwikkelde voor haar nieuwe boek 50 slimme recepten, doorspekt met persoonlijke tips. Janny’s filosofie: slim koken betekent dat je alles mag eten wat je lekker vindt, zolang je maar gebalanceerd eet en je de hoeveelheden in de gaten houdt. Een voorbeeld daarvan is dit heerlijke ontbijtrecept voor avocadohummus met gepocheerd ei.

Janny: “Natuurlijk kun je dit met toast of flatbread eten. Zelf eet ik het bij voorkeur gewoon zó. En nee, het is niet veel werk – gewoon zorgen dat alles ’s avonds al klaarstaat. En ja, het kan als lunch, maar is écht lekker en voedzaam als ontbijt.”

> Ook handig: zo kan iedereen perfecte eieren pocheren (zonder zakje, met een zeefje!)

Avocadohummus
Bron: Slim koken

Avocadohummus met gepocheerd ei

Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees uit de schil in een blender. Schenk er het citroensap over. Laat de kikkererwten in een zeef uitlekken (vang het vocht op) en voeg de kikkererwten bij de avocado’s. Schep de tahin erbij en draai tot een gladde hummus. Breng op smaak met zout en peper.

Breng in een hapjespan een flinke laag water aan de kook. Draai het vuur laag. Breek telkens een ei in een kopje en laat dit in het
water glijden. Pocheer de eieren in enkele minuten gaar en neem ze met een schuimspaan uit de pan. Verdeel wat avocadohummus op een bordje en schik hierop het gepocheerde ei. Bestrooi met de furikake.

Tip!

Gooi het vocht van het blikje kikkererwten niet weg. Het is een prima vegan alternatief voor eiwitschuim. Maak er bijvoorbeeld meringues van. Reken voor elke 60 milliliter vocht, 100 gram suiker en een mespunt maizena.

Klop de aquafaba kort op, voeg een derde van de suiker toe en klop tot de eiwitten stevig worden. Voeg al kloppend lepel voor lepel de rest van de suiker toe (minstens 5 minuten). Droog de meringue, afhankelijk van de dikte, 2½ tot 3½ uur in een oven op 100 °C.

Slim koken van Janny van der Heijden

Slim koken – 50 gezonde en slanke recepten – van Janny van der Heijden (uitgeverij Nijgh & van Ditmar) is nu te koop voor € 20,-.