Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Van schnitzels tot ragù en pindakaas: zo bereid je aubergine écht lekker

We krijgen in onze omgeving regelmatig de vraag hoe aubergine in hemelsnaam lekker te bereiden valt. Dat terwijl we zelf juist meer dan ooit getrakteerd worden op filmpjes van chefs die spannende dingen doen met de groente. En dan niet alleen de granaatappelpitjes-en-feta-combo die iedereen nu wel kent (sorry Yotam) maar aubergines met originele bereidingen en met invloeden uit alle uithoeken van de wereld.

We delen onze inspiratie met je.

Aubergine lekker bereiden: 7 x inspiratie

Aubergines met pindakaas (ja echt)

Aubergines en pindasaus: je zou er je bedenkingen bij kunnen hebben. Al is dat duidelijk buiten onderstaand filmpje gerekend, want kijk maar eens hoe goed die twee klikken bij het delen van eenzelfde pan.

Ook proberen? Pindakaas mengen met tamari en water is waar het op neerkomt. Dat sausje voeg je toe aan je pan nadat de aubergines in reepjes goudbruin gebakken zijn. Goed roeren en afmaken met sesamzaad en eventueel serveren met rijst of noodles is wat je nog rest. Makkelijk en lékker.

2. Tandoori aubergines

Ook het filmpje van chef Geneal Harreman liet ons niet meer los. Zijn manier om van aubergines een knalgerecht te maken? Er de principes van Indiase tandoori op loslaten. Dat zit ‘m vooral in de specerijen; een tandoorioven is niet eens nodig om hetzelfde effect te creëren. Wat dan wel? Een hete pan waarin je de schijven aubergine zowel in kunt aanbakken als in kunt laten stomen. Tandoori aubergines willen we.

3. Aubergine unagi

We zien tegenwoordig vaker vegan versies van unagi: Japanse zoetwaterpaling die vaak op rijst geserveerd wordt. Ter vervanging wordt dan vaak geopteerd voor aubergine en dat is niet zonder reden. Door je aubergine te stomen, open te snijden ‘als twee pagina’s van een boek’ en inkepingen te geven, laat de groenten zich heel makkelijk bakken en palingsaus opslorpen. De traditionele palingsaus die voor unagi gebruikt wordt is immers ook gewoon vegan: meestal een mengeling van sojasaus, mirin en suiker.

4. Aubergine in omelet

Een truc die we zelf recent hebben ontdekt is om gegrilde aubergine een rol te geven in je omelet. Niet op een subtiele manier, maar echt een hoofdrol waar je niet naast kunt kijken. Is dat lekker? Ja, dat is absoluut erg lekker. Al helemaal met wat sojasaus door de geklutste eieren, wat fijn gesnipperde bosui en een verslavend lekker spicy sausje.

Culy Homemade: aubergine-omelet met sojasaus en rijst

Aubergine omelet
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Aubergineragù

Ook weer een origineel idee waardoor we dankbaar zijn dat social media bestaan: aubergine verwerken in ragù. Blogster Rachel Ama belooft in ieder geval dat aubergine (geblakerd boven je gaspit) en walnoten de ideale kandidaten zijn om vlees te vervangen voor een vega pastasaus. We zien het haar in onderstaand filmpje voordoen en geloven die meid op haar woord.

6. Sticky aubergine

De noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine van Culy’s Nancy zijn om meerdere redenen een grote hit en de aubergines zijn daar onmiskenbaar één van. Sticky aubergine bereik je door repen aubergine eerst te bestrooien met zeezout om het vocht te onttrekken. Na 15 minuten mag je ze droogdeppen en husselen door maizena. Goudbruin bakken in een pan met olie en vervolgens nog wat gezelschap van mirin, sojasaus en gember geven en je weet niet wat je overkomt.

Culy Homemade: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Vegan noodles met olie van auberginel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

7. Aubergine schnitzel

Katsu curry wordt dan wel standaard met vlees geserveerd, Culy’s Nancy bewijst dat dat lapje vlees ook inwisselbaar is met aubergine. De kunst is om dikke plak aubergine schnitzel net zo te paneren en zo te frituren als met vlees. Daarmee creëer je een fantastische topping voor op je Japanse curry, maar ook tussen een broodje (denk aan een katsu sando) lijkt ons dit geweldig.

Culy Homemade: vega(n) katsu curry met krokante aubergine & zoete aardappel

Vega(n) katsu curry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer met groenten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.