Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Gooi het vocht van artisjokharten nóóit weg: dit maak je ermee

Ook zo’n fan van artisjokharten uit een pot of uit blik? Of we het nou verwerken in een salade of op je pizza: we hebben altijd wel een blik paraat staan. Maar we durven te wedden dat jij – net als wij, eerlijk is eerlijk – zonder nadenken het overgebleven vocht regelrecht de gootsteen in werpt. En dat is zonde, blijkt. Dit is namelijk waar je het voor kunt gebruiken.

We kunnen wel stellen dat het vocht het nieuwe vloeibare goud is namelijk.

Gooi het vocht van artisjokharten nooit weg: dit maak je ermee

Of we de artisjok nou in z’n geheel bereiden zoals in dit recept, of onze vegan pizza ermee laten schitteren; we hebben de sierlijke groente – of beter gezegd, bloemknop (!) – al sinds lange tijd in onze harten gesloten. Wat blijkt: waar we klakkeloos de artisjokharten in blik of pot afgieten en weer doorgaan, kunnen we het sap veel beter opvangen in een kommetje, koesteren en verwerken in andere recepten.

plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Artisjokharten

Een artisjok is een ingrediënt dat net zo mooi is als dat ‘ie lekker is. Het vergt wat kennis om ‘m te bereiden en te verorberen – we hebben een artisjokbeginner wel ‘s tevergeefs op de bladeren zien kauwen. Omdat het wat tijd kost om tot misschien wel het lekkerste gedeelte, het artisjokhart, te komen, grijpen we maar wat graag naar een blik of pot.

Artisjok in blik

Niet heel gek, aangezien de fluweelzachte artisjokharten ontzettend veelzijdig en gewoon erg lekker zijn. Toegegeven, ook wij eten er stiekem al eentje voordat de rest in het gerecht belandt. Maar het sap of vocht dat achterblijft, blijkt dus echt te weinig credits te ontvangen. Onze collega’s van Bon Appétit waarschuwen ons dan ook: weggooien is oprecht zonde.

Niet heel gek eigenlijk als je je bedenkt dat die bommetjes goud al enige tijd door hebben gebracht in datzelfde sap. Sap dat bestaat uit zout, water, olie, azijn en vaak ook nog eens een goede dosis kruiden.

Geroosterde artisjokken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dit doe je ermee

  • Mix de artisjokken met een paar lepels vocht in de keukenmachine tot een semi-chunky saus. Voeg eventueel nog extra kruiden toe of gepofte knoflookteentjes en combineer ‘m met een bord pasta met Parmezaan of als puree onder je gegrilde vis.
  • Vervang je water of bouillon met artisjoksap: geef je aardappelpuree een boost, maak je hummus iets dunner met dit zuurtje, of voeg wat meer spanning toe aan je broccolisoep.
  • Til je salades naar een hoger niveau. Doe dit door andere groenten te marineren in dit vloeibare goud, of door ‘m als basis te gebruiken voor een dressing. Voeg een lik mosterd, wat extra kruiden, citrussap of olie toe en je wil niet anders meer.

Meer over artisjokken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.