Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Nigeriaanse sandwich meets Amerikaanse McChicken: dit is dé nieuwe broodjeshype

Als het aan ons ligt, kunnen er niet genoeg belegde broodjes bestaan. En heb je het over burgers? Dan heb je direct onze aandacht. Niet heel gek dus dat we zeer enthousiast werden toen we hoorden van de nieuwste veggie burger hype in Brooklyn: een kruising tussen een traditioneel Nigeriaans recept en typisch Amerikaanse fast food-smaken.

Een retourtje Brooklyn graag.

Nigeriaanse sandwich meets Amerikaans fast food: dit is dé nieuwe broodjeshype

Schreven we eerder al over de scallion pancake sandwich in Brooklyn, kort erna kregen we nog een jaloersmakende broodjeshype voor onze kiezen: de akara veggie fritter sandwich. Het beste van de traditionele Nigeriaanse sandwich én de kenmerkende fastfood smaken uit New York, in één broodje.

6 gerechten uit de Nigeriaanse keuken die je geproefd moet hebben

Sandwich hype

Onze collega’s van Grub Street zijn lyrisch: dit is de nieuwste sandwich-hype van Brooklyn. Het verhaal erachter vertelt meteen de wonderbaarlijke combi van twee verschillende smaaksensaties. Toen Funso Akinya 20 jaar geleden van Nigeria naar Brooklyn verhuisde, belandde hij in één van de keukens van McDonald’s. Daar ontdekte hij de tijdloze smaken waar Amerika al decennialang zo gek op is: knoflook, augurk en mayonaise.

Akara

Vanuit Nigeria is de akara sandwich bij Akinya reeds favoriet: een fritter gemaakt van zwarte oogbonen, geserveerd op fluffy witbrood. Dus toen daar de immens groeiende populariteit van zowel chicken als veggie burgers ontstond, kwam Akinya op een lumineus idee: hij opende Akara House en combineerde de twee sandwiches tot één nieuwe: de akara veggie fritter sandwich.

Dit is waarom je Nigeriaanse suya kruidenmix (rokerige specerijen met pinda’s) eens zou moeten proberen

Recept

De oorspronkelijke akara zit al bomvol smaak door de toevoeging van ui en chili. Akinya besloot er knoflook en gember aan toe te voegen. De toppings maken het geheel af: mayo natuurlijk, huisgemaakte augurken én Amerikaanse kaas of mozzarella. Aangezien de grootte van een broodje ergens tussen een snack en een lichte lunch in zit, krijg je korting wanneer je er twee bestelt. Zouden wij sowieso al doen.

Meer over broodjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.