Nederlandse alternatieven voor Amerikaanse ingrediënten: van buttermilk tot cornstarch
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FAmerikaanse-ingredienten-vertaald.jpg)
Je hebt eindelijk dat Amerikaanse recept gevonden waar je zin in hebt – denk: red velvet cupcakes, cornbread of mac & cheese. Maar zodra je het lijstje met ingrediënten leest, denk je: huh? Wat is shortening? En waar haal je cornmeal? Culy legt uit wat het precies is én hoe je het vervangt.
We vertalen een hele rits populaire Amerikaanse ingrediënten naar hun Nederlandse (of maakbare) tweelingbroer. Zo hoef je niet naar een overpriced Amerikaanse supermarkt, maar gewoon naar je buurtsuper of de toko op de hoek.
En dan zijn de verhoudingen ook wel handig om te weten. Gelukkig kun je hier al zien hoe je van cup naar gram gaat. Helemaal ready om die Amerikaanse gerechten aan te pakken dus!
Van cup naar gram: het ultieme overzicht voor al je omrekenfrustraties
Zuivel & Room
Buttermilk
In veel Amerikaanse bakrecepten is buttermilk onmisbaar. De Nederlandse karnemelk is wel vergelijkbaar, maar is nét iets zuurder en wateriger. Zelf maken kan daarom ook: meng 240 ml volle melk met 1 eetlepel citroensap of natuurazijn en laat dit 10 minuten staan. Voilà: homemade buttermilk.
@colinstimetobake What is Buttermilk? #learnontiktok #bakingtiktok #whatis #colinstimetobake
Double cream
Double cream is een extra dikke room met zo’n 48% vet, die in Nederland niet verkrijgbaar is – behalve misschien in speciale Amerikaanse (online) supermarkten. Je komt wel een eind in de buurt door slagroom (35% vet) te mengen met een eetlepel mascarpone per 100 ml. Alleen slagroom kan ook, maar is iets minder rijk.
Half-and-half
Half-en-half is een lichte room gemaakt van gelijke delen volle melk en slagroom. Perfect voor in de koffie of romige sauzen. Hoewel het vaak niet te koop is in de Nederlandse supermarkt, is het eenvoudig zelf te maken, want volle melk en slagroom hebben we wél.
Heavy cream / whipping cream
Of je het nou heavy cream of whipping cream noemt: beide termen verwijzen naar ongezoete room met minstens 35% vet – oftewel: onze standaard slagroom zonder suiker. Check!
Cream cheese
Roomkaas als Philadelphia komt qua structuur en smaak het dichtst in de buurt van Amerikaanse cream cheese. Vermijd smeerkaas of light varianten, die zijn te slap of te zuur.
Sour cream
Sour cream is gewoon de Engelse benaming voor zure room. Heb je het niet in huis? De Nederlandse crème fraîche is een prima vervanger van Amerikaanse sour cream, vooral de versie met 20% vet. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Wil je zelf sour cream maken? Meng dan slagroom met een theelepel citroensap en laat dit een paar uur staan op kamertemperatuur.
Wat is nou precies het verschil tussen creme fraiche en zure room?
Clotted cream
In Nederland is clotted cream steeds vaker te vinden. Toch niet zien liggen in de supermarkt? Ook thuis kun je voor een vergelijkbare romige structuur mascarpone mengen met een beetje ongeklopte slagroom.
Condensed milk (sweetened)
Gezoete gecondenseerde melk is makkelijk te vinden bij de grotere supermarkten. Let er wel op dat je de gezoete variant pakt – ze staan vaak naast elkaar in het schap. Met gecondenseerde melk kun je ontzettend veel maken, maar vaak wordt er in een recept eerst een dulce de leche van gemaakt.
Bakken & zoetigheid
Baking soda
Niet te verwarren met bakpoeder: baking soda is natriumbicarbonaat en werkt alleen in combinatie met een zuur. In Nederland vind je het gewoon als baking soda, meestal in een oranje doos van Arm & Hammer of in kleine groene zakjes op de bakafdeling van je supermarkt.
Baking powder
Da’s gewoon bakpoeder en kun je 1-op-1 gebruiken zoals in Amerikaanse recepten. In Nederland vind je het meestal in zakjes van Dr. Oetker.
Shortening
Shortening is een vet dat vaak in Amerikaanse recepten zit voor een kruimelige korst of zachte koekjes. In Nederland lastig te vinden, maar je kunt shortening meestal vervangen door ongezouten margarine of een mix van margarine en kokosolie (zonder kokossmaak).
@aprilmccarthy00 Replying to @happyaussiegirl #Shortening#crisco @crisco #baking #vegetableshortening #fypage
Molasses
Molasses (melasse) is een stroperig restproduct van suikerbewerking. In Nederland kun je het ingrediënt het best vervangen door appelstroop, donkere stroop of zwarte suikerstroop. Niet 100% hetzelfde, maar qua smaakprofiel kom je een eind.
Corn syrup
Maïsstroop is wat lichter van kleur en smaak dan onze schenkstroop. Voor sommige recepten (zoals pecan pie) kun je het vervangen door ahornsiroop, honing of glucose.
Brown sugar
Amerikaanse brown sugar is meestal natter en zachter dan Nederlandse basterdsuiker, die soms wat droger is. Qua smaak zijn ze vrijwel hetzelfde. Voor light brown sugar gebruik je lichte basterdsuiker, voor dark brown sugar donkere basterdsuiker. Wil je het precies goed hebben, meng dan kristalsuiker met een klein beetje suikerstroop voor de juiste zachtheid.
@zestfulkitchen Dont tell me this has never happened to you #brownsugar #cookingtip #homemadebrownsugar #howtomakebrownsugar #zestfulkitchen #testkitchen
Granulated sugar
Dat is gewoon kristalsuiker – precies wat we in Nederland ook standaard gebruiken.
Powdered sugar / Confectioners’ sugar
Powdered sugar is in Nederland gewoon een normale poedersuiker. Confectioners sugar daarentegen is poedersuiker met een beetje zetmeel gemengd.
Cake flour
Deze extra fijne bloem zorgt voor luchtige cakes. Je kunt het namaken door twee simpele ingrediënten te mengen: 100 gram bloem met 2 eetlepels maizena (en dat goed te zeven).
All-purpose flour
In Nederland gebruiken we patentbloem als standaard voor bakken, en dat komt het dichtst in de buurt van all-purpose flour.
Granen & Maisproducten
Cornmeal
Maïsmeel dus, maar let op: ‘cornmeal’ is grover gemalen dan ons standaard maismeel. Je vindt het als ‘polenta’ in de supermarkt of toko. Je zou ook maismeel kunnen halen, maar dat is (in Nederland) vaak te veel gemalen. Voor cornbread kun je ook fijnere polenta nemen.
Grits
Een soort grove pap van gemalen maïs, vooral populair in het zuiden van de VS. In Nederland is ’t vrij lastig te vinden. Je kunt eventueel fijne polenta of maïsgriesmeel gebruiken, maar de textuur is anders.
Culy Basics: ‘creamy cheese grits’ is het lekkerste comfortfoodgerecht uit de VS
Cornstarch
Dit is gewoon maïzena – ideaal om mee te binden of om koekjes extra knapperig te maken. Ook voor een extra crispy laagje bij het frituren kun je het beste maizena gebruiken.
Oats / rolled oats / quick oats
In het Nederlands allemaal ‘havermout’, al heb je wel verschillende soorten. ‘Rolled oats’ zijn grove havervlokken, terwijl ‘quick oats’ meer zoiets zijn als instant havermout.
Typisch Amerikaanse ingrediënten
Graham crackers
Een typisch Amerikaanse soort volkoren biscuit, vooral gebruikt in cheesecakebodems of s’mores. In Nederland vervang je ze het best door Verkade Digestive Biscuits of een ander soort droog, lichtzoet volkorenkoekje uit het koekschap – eentje die je makkelijk kunt verkruimelen.
@kelly.oester Fun Summer Treat 🍦☀️ This is such a simple and delicious treat!! It’s one of our favorites. All you need are graham crackers, cool whip, mini chocolate chips, and sprinkles! Freeze for at least 2 hours. The cool whip turns into an icecream consistency and pairs so well with the graham crackers! They can be stored in an airtight container in the freezer. #treat #snack #summertreat #healthytreats #momhack #icecream
Saltines crackers
Zoute crackertjes zoals TUC of de LU minicrackers zijn prima vervangers voor Saltines.
Peanut butter (Amerikaans vs. Nederlands)
Amerikaanse ‘natural peanut butter’ bestaat vaak uit puur gemalen pinda’s, zonder toegevoegde olie, suiker of zout. Hij is dunner, olieachtig en vaak moet je ‘m even doorroeren. In Nederland vind je dit type pindakaas vooral bij natuurwinkels of biologische merken (zoals Terrasana of AH Biologisch).
De standaard Calvé pindakaas is steviger, smeuïger en wat zoeter door toegevoegde suiker en vetten. Niet hetzelfde, maar in veel recepten (zoals koekjes of sauzen) werkt het alsnog prima – tenzij het recept expliciet om ‘natural’ vraagt.
Cool Whip
Dit kunstmatige, opgeklopte roomspul is niet verkrijgbaar in Nederland. Gebruik opgeklopte slagroom met een beetje poedersuiker en vanillesuiker als vervanger. ‘T is niet helemaal hetzelfde, maar komt in de buurt!
Pumpkin pie filling
In Amerika kant-en-klaar in blik, in Nederland iets lastiger te vinden. Maak het zelf door pompoenpuree (zelf gekookt of uit de diepvries) te mengen met suiker en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en gember.
Mis jij nog een Amerikaans ingrediënt in dit lijstje? Of heb je zelf een gouden vervanger ontdekt voor iets wat je nergens kon vinden? Laat het ons weten – we breiden deze lijst met liefde uit (en bakken graag met je mee).
Meteen aan de slag? Dit zijn onze favoriete Amerikaanse recepten
- Het lekkerste chocolate chip cookies-recept ever (met een twist!)
- Sloppy joes recept om je vingers bij af te likken + 3 handige tips
- Romige polenta met garnalen (shrimp & grits)