Siciliaans geïnspireerde chocolate chip cookies (met venkel en citroen!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2F2_chocolate-chip-cookies-venkel-citroen.jpg)
Stel je eens voor: de klassieke chocolate chip cookies, maar dan met een verrassende – Siciliaans geïnspireerde – twist. Geïnspireerd door de Netflix-serie ‘Somebody Feed Phil’, waarin hij restaurant Birdie’s in Austin (Texas) bezoekt, hebben we een unieke Culy-versie van dit geliefde chocoladekoekje ontwikkeld. Dunne koekjes met véél krokante randjes – en nog meer smaak.
Pan-banging cookies
Misschien heb je enige tijd geleden wel gehoord over de ‘pan-banging cookies’ van Sarah Kieffer die in de New York Times verschenen. Dat recept voor chocolate chip cookies ging ongeveer door het dak. Sarah had namelijk een formule uitgevonden voor het bakken van koekjes die dun en knapperig zijn, met een smeuïge binnenkant. De perfecte chocoladekoekjes dus, als je ’t ons vraagt.
Waarom de Netflix-serie Somebody Feed Phil ons juist nu zoveel plezier (en trek) geeft
Dat effect creëert ze door de bakplaat met de chocoladekoekjes tijdens het bakken een paar keer op te tillen en op het ovenrooster te laten kletteren. Zo ontstaan er knapperige randjes in het deeg. Pan-banging cookies dus. Weten we ook meteen waar die naam vandaan komt.
Tip: het is handig om hiervoor een handzame bakplaat (baking tray) te gebruiken en die op het rooster in de oven te plaatsen.
Chocolate chip cookies-recept met venkel en citroen
Het koekjesdeeg maken
- Begin met het roosteren van het venkelzaad in een droge koekenpan, op middelhoog vuur, tot het geurig is. Maal het fijn in een vijzel en zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie (de doffe kant naar boven).
- Klop in een kom met een garde de bloem, baking soda en zout door elkaar. Zet opzij.
- Gebruik nu de kom van een staande mixer (of een handmixer en een grote kom). Klop daarin de boter zo’n 5 minuten tot ‘ie romig, luchtig en zachtgeel is. Voeg de kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker toe en laat weer 5 minuten kloppen. Doe het ei, de vanille en het water erbij en laat kort maar goed mengen.
- De stukjes chocolade, het venkelzaad en de geraspte citroenschil mogen erbij. Laat ook dit nog even kort mengen.
- Verdeel het deeg in ongeveer 10 balletjes (een ijsschep is daar handig voor). Leg ze op een bord of plaat in de vriezer, gedurende 15 minuten. Je kunt er ook eerst vier in de vriezer leggen; we bakken de koekjes per 4 stuks in de oven (dus kun je de rest in de vriezer leggen tijdens het bakken).
Pan-banging chocolade koekjes: daar gaan we
- Leg niet meer dan vier van de gekoelde deegballen op de bakplaat met genoeg tussenruimte (waarschuwing: ze zullen erg uitvloeien) en bestrooi ze met een snufje grof zeezout. Zet de bakplaat op het rekje in de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes 10 minuten bakken in de oven. Til dan een kant van de baking tray een klein stukje op en laat zachtjes vallen op het ovenrek. Laat de koekjes 2 minuten bakken en geef dan de bakplaat weer eventjes zo’n zelfde tik. Herhaal dit proces een paar keer, tot je ziet dat de koekjes meerdere randjes hebben gekregen.
- Na in totaal zo’n 16 à 18 minuten baktijd, zouden de randen van de koekjes goudbruin moeten zijn (het midden lichter en zachter). Haal de bakplaat uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je de koekjes van de bakplaat haalt.
- Herhaal deze bakmethode met de rest van de bollen koekjesdeeg.
6x veel voorkomende fouten bij koekjes bakken (en hoe je ze kunt voorkomen)
Meer chocoladekoekjes bakken? Deze chocolate chip cookies-recepten zijn óók top:
- Chocolate chip cookies recept (heerlijke chocoladekoekjes met miso!)
- Voor de vegans onder ons: vegan chocolate chip cookies met zeezout
- Pindakaaskoekjes met chocolate chips en fluffy marshmallow (geen chocolade koekjes, wél chocolate chips!)