Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 3 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is gecondenseerde melk nou eigenlijk en wat kun je ermee?

Het lijkt wel een overblijfsel uit een andere tijd, die lieve blikjes met zoete gecondenseerde melk. Iets wat je oma in haar kast zou bewaren naast de koektrommel. Maar schijn bedriegt, want ook anno 2022 zien de blikjes in heel veel bakrecepten (dulce de leche!) graag geziene gasten. Hoe zit dat: wat is gecondenseerde melk nou eigenlijk? En wat maak je ermee?

Wat is gecondenseerde melk?

Het is een soort ultra-houdbare melk waaraan het water is onttrokken, waardoor de textuur heel dik is en ietwat lijkt op vla. Voor de gezoete versie wordt er ook nog suiker aan toegevoegd.

Door de toevoeging van suiker blijft gecondenseerde melk heel lang houdbaar en kun je het buiten de koelkast bewaren. Meestal is het gemaakt van koemelk, maar gecondenseerde kokosmelk bestaat ook.

De houdbaarheid maakt het met name populair in warme landen. Reis je af naar Latijns-Amerika dan kun je erom wedden dat je heel veel dulce de leche gaat eten: de tot karamel-getransformeerde vorm van gecondenseerde melk. Een typische lekkernij is het alfajores koekje, de favoriet van prinses Máxima.

Gecondenseerde melk
Bron: Culy.nl

Waar koop je zo’n blikje?

De bekendste gecondenseerde melk (en misschien wel de enige in de supermarkt) is die van Friesche vlag. Je vindt de blikjes in het schap bij de houdbare (koffie)melk. Ook de Aziatische toko heeft het product vrijwel altijd op voorraad.

Zelf maken is trouwens niet zo moeilijk. Je mengt iets minder dan 3 delen melk op 1 deel suiker in een pan met een dikke bodem. Dus 500 ml op 180 g suiker. Zet de pan op het vuur en laat de melk onafgedekt en zonder te roeren heel zachtjes koken. Na een uurtje heb je gecondenseerde melk die je in de koelkast enkele maanden kunt bewaren.

Dulce de leche
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Wat maak je met gecondenseerde melk?

Superromig, rijk en verschrikkelijk zoet: dé kwaliteiten die je nodig hebt in baksels. Gecondenseerde melk leent zich echt perfect voor zoete recepten, zoals taarten, cakes, en om dulce de leche mee te maken. Wat je er nog meer mee kunt? We geven je inspiratie:

 • Roer een lepel gecondenseerde melk door je koffie of thee als vervanger voor melk en suiker. Twee vliegen in één klap! Ook heerlijk in een ijskoffie- of bubble tea.
 • Drizzle een beetje van de zoete melk over vers fruit. Vooral lekker met grapefruit.
 • Bak je een maisbrood? Vervang dan de helft van de melk door gecondenseerde melk voor een subtiele zoete smaak.
 • Maak er custard mee en experimenteer met verschillende smaken zoals roos en kardemom of kamille en witte chocolade.
 • Gecondenseerde melk is één van de drie melksoorten in een tres leches cake.
 • Maak ijs! Wat dacht je van een Thai Ice Tea ijsje.
 • Wentelteefjes maak je met melk, dus waarom niet met gecondenseerde melk?
 • Maak zelf Vietnamese (ijs)koffie: Vietnamese koffie is alles waar je als koffielover naar verlangt. Aromatisch, sterk en toch zoet, helemaal als je er wat gecondenseerde melk aan toevoegt, zoals de meeste Vietnamezen doen.
 • Zo maak je heerlijke zoete Thaise ijsthee met steranijs en kruidnagel.
 • Schuw je suiker niet in je smoothie, voeg dan een splash gecondenseerde melk toe of maak je havermout af met een scheutje.
 • Serveer dit Perzische toetje (firni) met gemalen rijst, kardemom, saffraan, rozenwater én gecondenseerde melk.
IJskoffie maken
Bron: Unsplash

Dulce de leche van gecondenseerde melk

Dulce de leche is de eeuwige top 40 toetjeshit van Zuid-Amerika. Het is een heerlijke zoete karamelsaus die je maakt door een blikje gecondenseerde melk onder te dompelen in kokend heet water en het daar ongestoord tweeënhalf uur in te laten koken.

Als je het blikje opent is er iets wonderlijks gebeurd: de bleke vla is nu een goudbruine karamel geworden. En die kun je op werkelijk álles gebruiken: over ijs, op een taart, met chocolade, door yoghurt en ga zo maar door. Ook is het heerlijk op een koekje, cake of ander dessert.

> Ga zelf aan de slag: zo maak je dulce de leche.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.