Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 18 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit kun – en wil – je allemaal nog meer met amaretti maken (Italiaanse bitterkoekjes)

Wie ooit amaretti heeft weten te verorberen, heeft er een nieuwe verslaving bij. Deze knapperige van buiten en zacht van amandelkoekjes krijg je in Italië vaak bij de koffie geserveerd, maar je kunt – en wilt – nog veel meer met deze koekjes. Je krijgt direct een grote glimlach op je gezicht bij het lezen van de opties. Beloofd.

7 keer wat je nog meer kunt maken met amaretti koekjes

 1. Over je ijs (of in je ijs)

Neem een grote bak van je favoriete roomijs en verkruimel hierover een paar amarettikoekjes en je verheft jouw guilty pleasure naar een niveau waarvan je niet wist dat ‘t bestond. Nog lekkerder wanneer je ijs smaakt naar chocolade, karamel en/of vanille en er knapperige stukjes amaretti in het ijs gevonden kunnen worden, als een kleine verrassing bij iedere hap.

2. Tiramisu

Wie dessert en Italië zegt, zegt tiramisu. Dit goddelijke dessert is een van de top 3 redenen om een keer naar Italië af te reizen en daar te eten op een Italiaans terras. Maar gelukkig kunnen we inmiddels in Nederland ook goede tiramisu maken en vinden en die maak je met lange vingers, koffie en mascarpone. Als je de lange vingers vervangt door amaretti, zal je niet van een koude kermis thuiskomen. Mama Mia, wat lekker.

Op Culy varieerden we trouwens al eerder met tiramisu (ssst, nooit hardop zeggen tegen een Italiaan…), met deze speculaastiramisu, tiramisu met pandan en kokos, limoncello en witte chocoladetiramisu of matcha tiramisu.

Tiramisu met pandan en kokos
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. In een crumble 1

Crumbles zijn een soort fruittaartjes afgebakken in de oven met daarop een kruimeldeeg. Het deeg wordt lekker knapperig en het fruit lekker zacht. Een fijne combinatie (helemaal voor restjes) en een gerecht dat je vaak ziet op koude winterdagen. Omdat deze zomer toch niks is in Nederland, voelen wij ons wel zo vrij om nu deze tip te geven: meng stukjes amaretti door het kruimeldeeg. Ze geven een extra smaakbeleving die heel goed past bij peren, appels en rood fruit.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. In een crumble 2

Er is ook nog een andere variant van een crumble: een knapperig goedje te vergelijken met een muesli, maar dan iets fijner. Een crumble wordt vaak gebruikt om een krokantje – en veel smaak aan een gerecht te geven, zoals deze Parmezaancrumble. Dit kun je natuurlijk ook toepassen op allerlei desserts, ontbijtjes of pannenkoeken. Maak een crumble van noten samen met amaretti en strooi er op los, zoals op deze koffiemousse van Ottolenghi. Dessert heaven.

Tip: een crumble maken met alleen amaretti is lastiger vanwege de zachte binnenkant. Maar als je de amaretti mengt met een noot dan los je dit perfect op.

koffiemousse met saus van chocolade en tahini (van ottolenghi)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Trifle

Een trifle is een traditioneel Engels nagerecht, waarbij je met drie (tri) verschillende ingrediënten – room, fruit en koekjes – lagen maakt. Je kunt je bij dit gerecht verschrikkelijk makkelijk (maar ook moeilijk) maken, er zijn zoveel mogelijkheden te verzinnen. De eerste die natuurlijk bij ons opkomt is: amarettikoekjes.

In een uiterst lekker recept van Culy’s Winnie met een affogato trifle doet ze het al met cantuccinni koekjes maar ze verzekert ons dat het ook héél goed kan met amaretti. Wij geloven haar direct.

Affogato trifle
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Cheesecake

Waar sommige cheesecakes geen bodem nodig hebben, floreren anderen bij een krokante bodem die net dat je ne sais quoi aan de taart geeft. Die bodems zijn lekker met bastognekoeken, digestives of natuurlijk amaretti. Als je dan ook nog een scheutje Amaretto (amandellikeur) in je cheesecake of karamelsaus doet, heb je de koningin onder de cheesecakes in handen. Geniet ervan!

In cheesecake de wereld rond (wie wil dat nou niet?)

7. Bij de koffie

Bak deze koekjes zelf en serveer ze bij de koffie. Rutger bakt heeft een goed recept en megatip: zijn je amaretti een beetje droog geworden? Leg een boterham in de doos met koekjes, door het vocht, zijn de koekjes de volgende dag weer zo goed als nieuw!

Amaretti
Bron: Unsplash

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.