Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 13 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

In cheesecake de wereld rond (wie wil dat nou niet?)

Wie is er niet groot geworden met de bekende monchoutaart (met bastognekoeken) op feestjes en verjaardagen? Hoe heerlijk deze ook is, sinds een aantal jaren heeft hij geduchte concurrentie gekregen van cheesecake varianten van over de hele wereld. Van gebakken tot no bake, met miso tot aan bergen oreo’s, je kunt het zo gek niet bedenken, maar we houden ervan.

Culy neemt je mee op een heerlijke wereldreis langs allerlei soorten cheesecake. Wie wil dat nou niet?

miso cheesecake
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

In 6 stappen de wereld rond in cheesecake

1. New York style cheesecake

In New York (en de rest van de wereld) kunnen ze er niet genoeg van krijgen, de New York style cheesecake. Dit is een gebakken variant met een bruin korstje en een luchtige, romige vulling van roomkaas, eieren, vanille en citroen. De New York style cheesecake is een heerlijke taart: romig, luchtig, machtig en toch fris. Je kunt hem goed als taart bij de thee, maar ook als toetje serveren. Of gewoon de hele dag, zoals wij op de redactie graag doen.

Het ultieme New York cheesecake recept van STEK

2. Japanse cheesecake

Enorm fluffy is deze Japanse variant. Het grote verschil met de traditionele – al dan niet gebakken – cheesecake is dat de Japanse variant superluchtig is door de toevoeging van opgeklopte eiwitten. Daarbij wordt de taart getopt met een heerlijke siroop gemaakt van umeshuofwel een soort pruimenwijn.

Rutger van Rutger Bakt heeft een superrecept voor deze superluchtige cheesecake, een echte aanrader!

3. Baskische (burned) cheesecake

De chef van La Viña, een pintxos-bar in het Baskische San Sebastián, bedacht ‘m: de ‘burnt’ cheesecake. Het is een cheesecake met een ietwat bittere, donkerbruine buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. En dat maakt ‘m nou juist zo onweerstaanbaar. Geen wonder dat zo veel chefs dit de lekkerste cheesecake noemen die ze ooit hebben geproefd. Wat vind jij ervan?

Culy Homemade: mini Baskische ‘burnt’ cheesecakes maken

Baskische 'burnt' cheesecake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Duitse Käsekuchen

De Käsekuchen lijkt heel erg op de ‘gewone’ variant, maar in plaats van de roomkaas is er kwark gebruikt in de taart. Kwark is een wel vaker gezien alternatief op roomkaas. De kwark geeft een iets frissere smaak aan de taart en ook is hij minder zwaar. In Duitsland kun je deze taart ook vaak zonder (koek)bodem krijgen. Een perfect recept vonden we op Domesticrebel voor een authentieke Käsekuchen.

5. Poolse Sernik

In Polen is deze Sernik in bijna iedere supermarkt, bakkerij of koffiezaakjes te vinden. Er zijn inmiddels al veel varianten, maar deze basisvariant met een krokante korst gevuld met een typische Poolse kaas genaamd Twarog. Helaas kun je die lastig vinden in Nederland en wordt er dan gebruik gemaakt van kwark. Ook wordt er volop gevarieerd met fruit, chocolade en karamel.

Belangrijk verschil met de ‘gewone’ is dat de bodem vaak gemaakt is van cake en niet van koekjes. Op het bekende Thespruceeats kun je een recept vinden voor de traditionele Sernik.

6. Franse Fiadone

De Franse Fiadone is een beetje een vreemde eend in de bijt. Deze taart komt oorspronkelijk van Corsica en wordt gemaakt van citroen en ricotta of brocciu (dat is dagverse Franse geiten-of schapenkwark). De taart is hierdoor licht, een beetje brokkeling en fris en een perfect dessert voor warme zomerdagen.

Een liefdevol recept voor deze Fiadone kun je vinden op Trouw.

Cheesecake
Unsplash

Kun je maar geen genoeg krijgen van cheesecake?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.