Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 19 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarvan kun je allemaal saté maken? 13 x inspiratie!

Wil je wat minder vlees eten, maar ben je wél heel erg fan van saté? Vervang die kipsaté dan eens door groenten of andere ingrediënten! Er zijn immers een heleboel dingen die je kunt marineren in sojasaus met knoflook en kruiden, aan een stokje kunt prikken en vervolgens kunt roosteren. Je zult versteld staan van hoe lekker dat is. Of misschien ook wel niet, want de satésaus erbij gaf het eigenlijk al wel weg…

Pro-tip: als het lekker weer is, maak deze saté dan op de barbecue. Echte saté – gewoon op straat, in Indonesië – heeft die typisch rokerige smaak die wordt aangevuld door de satésaus.

Éxtra lekker wordt het als je je saté, als ‘ie boven het vuur ligt, met een kwastje insmeert met zoete sojasaus. Dit karamelliseert een beetje en maakt je saté zoet en knapperig. Loopt het water je al in de mond?

Hiervan kun je saté maken!

Saté zonder vlees

  • Saté van tempeh is heerlijk! Tempeh, een vleesvervanger van gefermenteerde sojabonen, is namelijk een stuk vleziger dan tofu. Én een stuk steviger, dus minder kans dat ‘ie letterlijk van z’n stokje gaat. Eerder maakten we bijvoorbeeld deze tempeh saté met pindasaus en gele rijst. Aanrader!
  • Een andere veel geziene vleesvervanger zijn oesterzwammen. Die kun je gemakkelijk marineren (in sojasaus gemengd met chili-olie, bijvoorbeeld) en vervolgens aan een stokje prikken en roosteren.
Liggend beeld tempeh saté
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
  • Weleens van telo gehoord? Dat is de naam voor gekookte en gefrituurde cassave, die vaak wordt gegeten met bakkeljauw. Doe het op een stokje en je hebt praktisch saté! Cassave en spicy pindasaus gaan ontzettend goed samen, en ook gember past er goed bij. Wil je dit op de barbecue maken? Let er dan dus wel op dat je de cassave eerst een minuut of 20 kookt.
  • Eerder deelden we al saté van wortel uit het kinderkookboek ‘Eten met Nijntje’. De wortel wordt geroosterd in de oven met sojasaus, knoflook en gember, en geserveerd met pindasaus om de stukjes in te dopen. En als Nijntje zegt dat het lekker is, dan ís het dat natuurlijk ook.
Wortelsaté voor kinderen
Bron: Jeroen van der Spek
  • Naast oesterzwam, wortel en cassave zijn er nog ontzettend veel andere groenten die je kunt gebruiken om saté mee te maken – eigenlijk praktisch alles wat lekker is in Aziatische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan courgette en aubergine, of iets minder bekends als jackfruit. Voor alles geldt: lekker marineren in sojasaus met smaakmakers (zoals sambal), zelfgemaakte satésaus erbij en succes is gegarandeerd.
  • Daarnaast kun je denken aan zoete saté (ja, je leest het goed) van bijvoorbeeld bakbanaan, zoals het staat in het fantastische kookboek INDOSTOK. Genieten!

Saté met vlees

  • In Vietnam vind je ook veel octopus met saté. Dat staat nog steeds op onze ‘to taste’-list, maar wie weet ben je ons voor. Zelf maken? Dan kun je bijvoorbeeld dit Vietnamese recept gebruiken. Ook van sommige andere soorten vis kun je trouwens saté maken, zoals kabeljauw of witvis.
  • Naast kip, rundvlees en varkensvlees worden ook andere soorten vlees gebruikt voor saté. Je kunt bijvoorbeeld denken aan geitenvlees of lam. 

Kortom: experimenteer! Je zult er geen spijt van krijgen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.