Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 2 mrt 2018

5 alternatieven voor zwarte peper voor een verrassende twist

Grijp jij bij elke maaltijd zonder te denken naar het dynamisch duo zout & peper? Dan gaan we je nu even wakkerschudden. Er is namelijk méér dan zwarte peper. En het is echt de moeite waard om die een keer te vervangen door een andere specerij. Dit zijn 5 verrassende alternatieven voor zwarte peper:

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zout en (zwarte) peper. Ze staan waarschijnlijk gebroederlijk naast elkaar in je keukenkastje en in bijna elk recept worden ze wel gezamenlijk genoemd. Maar waar zout de gave heeft om smaken te veranderen en te versterken, is peper écht een specerij te noemen. En dus een op zichzelf staande smaakmaker.

Reden te meer om die zwarte peper eens glashard te negeren, zo schrijft culinair journalist Samin Nosrat. En om je potje zout dus een nieuwe beste vriend te geven. Wij geven je alvast 5 verrassende alternatieven:

1. Cayennepeper

Cayenne heeft lekker veel pit en daarmee (vaak) een streepje voor op zwarte peper. Fantastisch om kip (en kippenpootjes) en spareribs mee te kruiden, om eitjes mee op smaak te brengen, bij mosselen en andere zeevruchten of als kruiden op frietjes, popcorn en uienringen.

Ook lekker: voeg eens een snufje cayenne toe aan je (citroen)limonade of een smoothie, voor een extra kick.

cayennepeper

2. Mosterdpoeder

Ze hebben het bij de Aziatische supermarkt en in de delicatessenwinkel, maar ook in de supermarkt kun je tegenwoordig mosterdpoeder kopen. Vaak van Colman’s, in het mosterdgele blikje. Daarmee maak je – duh – mosterd, maar het scherpe gele poeder is ook een ideale smaakmaker.

Niet alleen in een rub voor vlees en stevige vis, zoals zalm. Maar het geeft ook wat diepte en (peperige) scherpte aan dressings en vinaigrettes. Én een schepje in de soep geeft ook wat pit.

alternatieven voor zwarte peper

3. Gedroogde chili

Gedroogde chilivlokken zijn het ideale ingrediënt om wat meer diepte toe te voegen aan een gerecht. Koop kleine gedroogde chili’s en stop ze in pepermolentje, zodat je altijd overal wat gedroogde chili overheen kunt doen.

Superlekker in pastasauzen of in een mac & cheese. Én ideaal om (gegrilde) groenten een oppepper te geven. Denk aan pompoen en zoete aardappel, broccoli en mais.

gedroogde chili

4. Szechuanpeper

Szechuanpeper heeft iets citrus-achtigs en tintelt op je tong. En juist dat maakt ze zo verslavend lekker. Ze passen goed bij kip, rundvlees en tofu, maar ook in noodles of noedelsoep, in salades en sushi bowls en in de beroemde geplette komkommers.

Ook lekker: probeer ze eens in een jus op basis van rode wijn en serveer bij een mooi stukje rundvlees. Of verwerk ze eens in koekjes, zoals huisgemaakte kletskoppen.

alternatieven voor zwarte peper szechuanpeper

5. Roze peper

Roze peper is té mooi om te negeren, vind je niet? Daarnaast is deze beauty ook nog eens heel lekker. Omdat het eigenlijk een besje is én familie van de cashewnoot (ja, echt!), heeft roze peper een hele mooie exotische, florale smaak. Lekker voor een frisse, zoete touch in salades, en bij vlees.

En probeer het eens in Aziatische gerechten, zoals noodles of Thaise rode curry. Bij FG Okonomiyaki Bar strooiden ze ze bijvoorbeeld over okonomiyaki met buikspek en met verse rauwe tonijn.

alternatieven voor zwarte peper / roze peper

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
5 alternatieven voor zwarte peper voor een verrassende twist
Sluiten