Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 2 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 alternatieven voor zwarte peper voor een verrassende twist

Grijp jij bij elke maaltijd zonder te denken naar het dynamisch duo zout & peper? Dan gaan we je nu even wakkerschudden. Er is namelijk méér dan zwarte peper. En het is echt de moeite waard om die een keer te vervangen door een andere specerij. Wij geven je 5 verrassende alternatieven voor zwarte peper.

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zout en (zwarte) peper. Ze staan waarschijnlijk gebroederlijk naast elkaar in je keukenkastje en in bijna elk recept worden ze wel gezamenlijk genoemd. Maar waar zout de gave heeft om smaken te veranderen en te versterken, is peper pas écht een specerij te noemen. En dus een op zichzelf staande smaakmaker. Reden te meer om die zwarte peper eens glashard te negeren, zo schrijft culinair journalist Samin Nosrat. En om je potje zout dus een nieuwe beste vriend te geven.

5 alternatieven voor zwarte peper

1. Cayennepeper

Een goed alternatief voor zwarte peper is bijvoorbeeld cayennepeper. Het heeft lekker veel pit en daarmee (vaak) een streepje voor op zwarte peper. Fantastisch om kip (en kippenpootjes) en spareribs mee te kruiden, om eitjes mee op smaak te brengen, bij mosselen en andere zeevruchten of als kruiden op frietjes, popcorn en uienringen. Tip: doe je cayennepeper eens samen in een potje met knoflookpoeder. Geloof ons: dit is een mengsel dat verslavend is!

Houd je van pit? Voeg dan eens een snufje cayenne toe aan je (citroen)limonade of een smoothie, voor een extra kick. In Mexico is dit zelfs erg gebruikelijk en strooien ze hun tajín over álles. Appels, zoete sapjes en andere dingen die je misschien niet direct zou combineren met pittige peper.

cayennepeper

2. Mosterdpoeder

Ze hebben het bij de Aziatische supermarkt en in de delicatessenwinkel, maar ook in de supermarkt kun je tegenwoordig mosterdpoeder kopen. Vaak van Colman’s, in het mosterdgele blikje. Daarmee maak je – duh – mosterd, maar het scherpe gele poeder is ook een ideale smaakmaker én een goed alternatief voor zwarte peper.

Niet alleen in een rub voor vlees en stevige vis (zoals zalm) maar het geeft ook wat diepte en (peperige) scherpte aan dressings en vinaigrettes. Én een schepje in de soep geeft die meteen ook wat pit.

3. Gedroogde chili

Gedroogde chilivlokken zijn het ideale ingrediënt om meer diepte toe te voegen aan een gerecht. Koop kleine gedroogde chili’s en stop ze in pepermolentje, zodat je altijd overal wat gedroogde chili overheen kunt doen. Geen zin in? Je koopt tegenwoordig ook de lekkerste chilivlokken in de winkel.

Die zijn erg lekker in pastasauzen of in een mac & cheese. Én ideaal om (gegrilde) groenten een oppepper te geven. Denk daarbij aan pompoen en zoete aardappel, maar ook broccoli of mais.

gedroogde chili

4. Szechuanpeper

Szechuanpeper heeft iets citrus-achtigs en tintelt op je tong. En juist dat maakt de korrels zo verslavend lekker. Ze passen goed bij kip, rundvlees en tofu, maar ook in noodles, in salades en sushibowls en in de beroemde geplette komkommers.

Ook lekker: probeer ze eens in een jus op basis van rode wijn en serveer bij een mooi stukje rundvlees. Of verwerk ze eens in koekjes, zoals huisgemaakte kletskoppen.

5. Roze peper

Roze peper is té mooi om te negeren, vind je niet? Daarnaast is deze beauty ook nog eens heel lekker. Omdat het eigenlijk een besje is én familie van de cashewnoot (ja, echt!), heeft roze peper een hele mooie exotische, florale smaak. Lekker voor een frisse, zoete touch in salades, en bij vlees.

En probeer het eens in Aziatische gerechten, zoals noodles of Thaise rode curry. Ook lekker: over okonomiyaki met buikspek en met verse rauwe tonijn.

alternatieven voor zwarte peper / roze peper

7 x zoete alternatieven voor suiker

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.