Emmo de Bie
Emmo de Bie Inspiratie 15 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over Takis: de chips-hype van 2022

Je hebt ze misschien wel eens zien liggen in obscure avondwinkels of bij snoepzaken als Jamin: van die opgerolde tortillachips in bijzonder onnatuurlijke kleuren en kleurrijke zakken. Snackspert is er lovend over en ook wij zijn dit jaar helemaal fan. Waar we het over hebben? Takis chips natuurlijk.

Het begon allemaal met de recensie van Snackspert waarin hij de opgerolde Takis als “één van de beste chips” omschreef. Het hypeballetje begon te rollen en heel Nederland raakte in de greep van van de tot dan toe nog redelijk onbekende tortillachips. Maar wat maakt deze chips nou zo populair?

8x de lekkerste chips uit de supermarkt, volgens de Culy-redactie

Takis
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Wat zijn Takis chips?

Takis komen oorspronkelijk (zoals eigenlijk alle tortillachips) uit Mexico. De opgerolde chips zijn bekend om hun unieke, vaak zeer pittige smaken. De bekendste is de Fuego-variant, met chilipeper en limoen. Deze zijn onnatuurlijk knalrood en zetten je mond in vuur en vlam.

Naast Fuego zijn ook de Blue Heat Takis erg in trek. Deze smaken nagenoeg hetzelfde als de Fuego’s maar hebben dan weer een opvallend blauwe kleur. Ook zijn er soms Takis in tijdelijke, exclusieve smaken verkrijgbaar. Deze moeten wij nog maar eens proberen…

Takis
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Chips voor op de socials

Met deze opvallende kleuren en uitdagende smaken zijn Takis de perfecte chips om op social media te plaatsen. Instagram en TikTok staan vol met filmpjes waarin mensen elkaar uitdagen om de kleurrijke chips te eten. Vaak met rood aanlopende hoofden en glazen water (wat niet werkt) als gevolg.

Naast hun deelbaarheid op de socials draagt ook de exclusiviteit van de chips bij aan de hype. Je kan ze namelijk niet halen bij de grote supermarkten. Niet voor niets is zeldzaamheid een goede marketing-truc; waardoor veel mensen met liefde avondwinkels of Jamins afstruinen. Op zoek naar de chips waar iedereen het (online) over heeft.

Takis
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pittig lekker

Is die populariteit nou terecht? Wat ons betreft wel. Waar de meeste “superscherpe” chips in supermarkten naar onze mening nog altijd vrij mild zijn, breekt bij Takis het zweet toch echt bij ons uit. De combinatie van het zure van de limoen geeft dan juist weer een aangenaam contrast.

Toch heeft de exclusiviteit ook een jammere keerzijde. Omdat ze zo moeilijk te verkrijgen zijn worden Takis online voor bizar hoge prijzen verkocht. Ook nieuwe, exclusieve smaken zijn maar lastig te vinden door de lage beschikbaarheid. Laten we hopen dat de hype in 2023 ervoor zorgt dat je deze tortillarolletjes ook bij de buurtsuper kan scoren.

Meer over chips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.