Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

8x de lekkerste chips uit de supermarkt, volgens de Culy-redactie

De lekkerste chips uit de supermarkt? Laat ‘t maar aan de Culy-jury over om daar een oordeel over te vellen. Met toewijding, ernst en discipline stelden we een lijst van onze allerbeste aardappelvrienden op. Doe er je voordeel mee.

Dit is het lekkerste ijs uit de supermarkt (+ het beste vanille-ijs) volgens de Culy-redactie

8x de lekkerste chips uit de supermarkt

1. Lay’s Max Strong Hot Chicken Wings

We beginnen meteen met een gouden tip: sla de Hot Chicken Wings van Lay’s maar vast in groten getale in. Naar onze ervaring krijgt deze ribbelchips bedroevend weinig aandacht, zó onterecht. Waarom wij er dan zo dol op zijn?

Ten eerste is het hitteniveau precies goed. Met 2 uit 3 vlammetjes labelt Lay’s ze zelf dan wel als heet, branden gaat je mond er niet van doen. De smaak heeft dan weer alles te danken aan het ‘pittige kippenvleugelaroma’ waarmee het in de ingrediëntenlijst omschreven staat. Hoe Lay’s die smaak precies voor elkaar heeft gekregen, kunnen we niet weten. Wat we wél weten is dat het resulteert in een extreem lekker, kruidig chippie. Tot slot zijn deze chips speciaal bedacht als compagnon voor een fris biertje. We bedoelen maar…

Lekkerste chips uit de supermarkt: Lay's Hot Chicken Wings
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Pringles Naturel

De oplossing voor een gelukkig leven? Hebben we niet – al hebben we een sterk vermoeden dat ‘ie in ieder geval lichtgeel en Pringlevormig is. De gelijkvormige aardappelchips bieden immers genoeg comfort om al menig baaldag op de Culy-redactie te hebben verlicht. Qua smaak veilig en zonder kapsones – qua textuur betrouwbaar en stabiel. Ofwel: pure vriendschap in een koker.

Pringles naturel

3. Pombär chips uit de supermarkt

Voor Culy’s Winnie zijn Pombär één groot souvenir aan haar studententijd. Liefdesverdriet? Teleurstellende cijfers? Ruzie in de vriendengroep? Ondanks alle drama bleven de iconische beertjes wekelijks de tafels vullen. ”Er zijn nog zekerheden in het leven.”

Ook nu nog blijven de vederlichte aardappelchips een winnaar, afgestudeerd of niet. Want wie houdt nu niet van dit milde zoutje dat als kroepoek op je tong knispert? Dat Pombär er de meest volwassen smaak op nahoudt ga je ons niet horen beweren – hooguit dat volwassenheid overrated is.

Pombär
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

4. AH Robuuste chips zeezout en peper

Bij Culy vermoeden we al een tijdje dat peper het nieuwe zeezout wordt. Dat wordt hier en daar al wel bevestigd, maar wat ons betreft mag peper nog veel vaker het spannende element vormen in karamel, panna cotta of ijs. Al hopend op een flinke stroomversnelling in die trend stillen we onze peperhonger dan maar met de Robuuste chips zeezout en peper van Albert Heijns huismerk.

Bij het maken waren de fabrikanten behoorlijk enthousiast met hun pepermolen en dat is exact waarom we er zo dol op zijn. Geen flauw gedoe dus – gewoon flink wat zwarte peper op stoere, zoutige schijven aardappel.

Lekkerste chips uit de supermarkt: Robuust zeezout & peper
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Pringles Sour cream & onion

Stop je zure room en ui in een chippie, dan kun je daar wat ons betreft vrij weinig aan verpesten. Dat principe snappen genoeg producenten gelukkig ook: Lay’s met hun MAX, Tyrrell met hun linzenchips, zowat ieder huismerk en – niet te vergeten – de iconische Festligt van IKEA.

Toch komt ook hier weer onze onvoorwaardelijke Pringleliefde om de hoek kijken. Het witte snorrenmannetje blinkt voor ons glansrijk uit in de manier waarop ze zure room en ui weten te doseren tot een herkenbaar aroma. Tegenstanders zouden kunnen opwerpen dat hier wat smaak mist; wij vinden die typerende Pringle-mildheid júíst zo begeerlijk.

Lekkerste chips uit de supermarkt: Pringles sour cream & onion
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Tyrrells mature cheddar and chive

Met een zwart-witfoto van drie oma’s op de verpakking hebben ze er bij Tyrrells in ieder geval alles aan gedaan om een ambachtelijk imago hoog te houden. Qua vorm stellen ze daarin niet teleur: de aardappelschijfjes zijn ongeschild en de ene chip is net wat dikker dan de ander. We zouden bijna geloven dat hier inderdaad een grootmoeder in het spel is geweest, ware het niet dat we ook niet naïef zijn.

Lekker is het in ieder geval wél en we durven dan ook te stellen dat de Tyrrells-chips zich onderscheiden qua textuur. Qua smaak zijn we met name enthousiast over hun mature cheddar & chive. Cheddar en bieslook blijken een gangbare combinatie in biscuits: scone-achtige broodjes uit Amerika die hier minder bekend zijn. Dat verklaart waarom we deze Tyrells-smaak oorspronkelijk wat moeilijker te plaatsen vonden. Is dit kaaschips? Ja, maar verfijnder dan die met standaard kaaspoeder. Wat proeven we op de achtergrond? Bieslook dus, die net als ui voor meer gelaagdheid zorgt. En eenmaal je die smaken snapt, is er geen weg meer terug.

Tyrrels mature cheddar & chive
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

7. Croky Paprika

Er heerst verdeeldheid op de Culy-redactie: niet elke redacteur wordt even blij van paprikachips. Waar wél consensus over bestaat is dat Croky de beste paprikachips in haar categorie maakt. In vergelijking met andere merken zijn de chips duidelijk knapperiger (niet voor niets is hun slogan ‘kraakzinnig krokant!‘), zoeter en lekkerder gekruid – alsof die Croky-vogel zijn paprikapoeder bij een geheim adresje in Spanje heeft gehaald. Kortom? Een chippie dat alle liefde verdient, ook van de paprikahaters onder ons.

Lekkerste chips uit de supermarkt: Croky
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

8. Frietsticks naturel

Ze hebben iets kinderlijks en ze zijn zó dun dat het eten ervan geheid gedoe oplevert. Neemt niet weg dat simpele frietsticks op behoorlijk wat liefde van team Culy kunnen rekenen. Misschien zit dat ‘m in Culy’s Nancy’s Indische roots: in Indonesië worden de dunne frietsticks wel ‘ns getransformeerd tot superhelden in sambal goreng kentang.

Daarvoor bak je de fritessticks met een boemboe van sambal, ui, knoflook, laos, suiker, ketjap en laurier. Dat kan met verse friet, maar frietsticks worden vaker gebruikt – en lékker dat dat is. Geen wonder dat de supermarktchips enkel positieve associaties oproepen, en niet alleen bij Nancy trouwens.

Frietsticks
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer supermarkttips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.