Alles over pompoensoorten: van butternut squash tot spaghettipompoen

Het pompoenseizoen is weer begonnen en wij worden daar alleen maar heel blij van. Dat betekent namelijk weer heerlijke soepen, fijne baksels en geroosterde pompoen uit de oven. Om je een handje te helpen bij het kiezen van de perfecte soort, zetten we alvast de verschillen voor je op een rij, inclusief bij welk gerecht ze het beste passen. 

Flespompoen (butternut squash)

De flespompoen kom je van alle soorten misschien wel het meeste tegen in de supermarkt. De schil is crèmekleurig en vanbinnen is hij oranje van kleur. De smaak is licht nootachtig en het gewicht kan variëren van één tot twee kilo.

Zoals de naam al doet vermoeden is deze pompoen fles- of peervormig. Butternut squash is de Engelse naam van deze pompoensoort. Let daarop bij een Engelstalig recept.

Flespompoen kan je vullen, is lekker door een salade met bulghur, in een lasagne met appeltjes of klassiek door de soep samen met koriander.

Pompoen stock

Hokkaido pompoen (red kuri squash)

In het schap naast de flespompoen vind je vaak deze kleine, dieporanje gekleurde pompoen. Ook deze soort wordt veel gegeten. Hij is niet te groot en varieert in gewicht van een halve tot twee à drie kilo. Vanwege de zachte schil kan je deze ook met jasje eten. Koop dan wel het liefste een biologische variant.

Je kunt hiermee heerlijke soep maken of gebruik pompoen ook eens als hoofdingrediënt in een cake. Verrassend lekker!

Red kuri pompoen stock

Spaghettipompoen (spaghetti squash)

Dit is een soort die je in Nederland een stuk minder ziet. Toch is het een hele leuke pompoen om te leren kennen. Het is een echte wintersoort en heeft een mooie gele kleur. Pas als je de vrucht opensnijdt begrijp je waar hij zijn naam aan te danken heeft. De structuur van het vruchtvlees is namelijk heel draderig en als je het lostrekt met een vork lijkt het net spaghetti.

Deze pompoensoort wordt ook daadwerkelijk als alternatief van pasta gebruikt. Lees er hier meer over.

6327343853_a435e7e746_z
Bron: Flickr

Kabocha pompoen

De kabocha is een van origine Japanse pompoen. Hij heeft een matgroene kleur met lichte vlekken en strepen, en is lekker zoet van smaak. Wat veel mensen aanspreekt is dat de pompoen na bereiding een kastanje-achtige smaak krijgt.

Deze pompoensoort wordt veel gebruikt in de Japanse keuken voor bijvoorbeeld oden (een soort soep op basis van bouillon gevuld met ei en zeewier) en tempura. Vanwege zijn zoete karakter past hij ook perfect in zoete baksels.

7802420816_118bc0f8b3_z
Bron: Flickr

De reuzenpompoen

En hoe zit het dan met die grote, mooi oranje gekleurde pompoen? Wat je kan onthouden is: hoe kleiner de pompoen, hoe meer smaak. Een grote pompoen heeft dus veel minder smaak en kan je beter gebruiken ter decoratie en voor het uitsnijden tijdens Halloween.

Voor in de keuken raden we je eerder een kleine hokkaido of flespompoen te gebruiken. Wel jammer, hè?

6219540552_c6f067f21b_z
Bron: Flickr

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!