De ultieme pompoensoep van Matt Preston

Culy 20 sep 2013 Diner

We hebben op de Culy redactie genoten van het kookboek Matt Preston’s 100 beste recepten. Gelukkig mochten wij een recept op Culy.nl publiceren, om jullie alvast een voorproefje te geven. Vandaag: Matt’s favoriete pompoensoep! 

Het geheim van deze eenvoudige pompoensoep schuilt in het Canadese accent van de garnering met zoete ahornsiroop en zoute bacon. Wat een heerlijkheid!

Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de stukken pompoen in met 2 eetlepels olijfolie en leg ze op een bakplaat. Strooi het paprikapoeder en een paar snufjes zout erover en schuif de plaat in de oven.

Rooster de pompoen circa 1 uur, tot hij zacht is en lichtbruin aan de randen. Schep de pompoen om in de ahornsiroop. Zet hem nog 5 minuten terug in de oven. Zet de oven uit.

Verhit ondertussen de boter en de rest van de olijfolie in een grote, zware pan. Bak het laurierblaadje, spek, de uien, knoflook, prei en bleekselderij onder regelmatig roeren op middelhoog vuur tot ze zacht zijn; dit duurt circa 10 minuten.

Blus de pan af met de helft van de sherry en laat de alcohol verdampen. Voeg als de uien en prei stroperig worden nog een scheut sherry toe en laat hem inkoken. Ga zo door tot alle sherry bijna op is. Voeg met de laatste scheut sherry de geroosterde pompoen, bouillon, fl ink wat versgemalen zwarte peper en de kaneel toe. Laat de soep een paar minuten koken, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Gooi het laurierblaadje en nog herkenbare stukjes pompoenschil weg.

Pureer de soep in de blender (of keukenmachine) tot hij glad is, maar laat de luchtopening in het deksel openstaan en leg er een theedoek over, zodat het deksel er door de druk en hitte niet afvliegt. Niemand wil zijn keuken onder de pompoensoep hebben.

Bereid de garnering. Bak de plakken bacon of spek krokant in een kleine koekenpan op hoog vuur, breek ze in stukjes en zet opzij. Veeg de pan schoon en smelt de boter erin. Leg de salieblaadjes in de boter zodra hij begint te schuimen. De blaadjes krullen om en de randen worden licht krokant. Neem de pan van het vuur, haal de blaadjes eruit en leg opzij. De boter is nu bruin en nootachtig. Roer de 80 ml ahornsiroop door de boter in de pan en warm het mengsel op. Tel zodra het schuimt tot tien en neem de pan van het vuur.

Verwarm vier soepkommen voor. Schenk de pompoensoep in de kommen en sprenkel er wat druppels ahornboter over. Strooi de krokante salieblaadjes en de bacon of het spek over de soep. Strooi er geraspte citroenschil en wat zoutvlokken over.

Matt Preston’s 100 beste recepten is nu te koop voor € 24,95.

Voor 8-10 personen:

  • 1,5 kilo pompoen, pitten verwijderd, in grote stukken (ongeschild)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout
  • 125 ml ahornsiroop
  • 40 gram boter
  • 1 laurierblaadje
  • 175 gram ontbijtspek, in kleine blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 prei, gewassen en in ringen
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 250 ml sherry
  • 2 liter kippenbouillon
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ theelepel kaneel

Garnering:

  • 2 plakken magere bacon of gerookt ontbijtspek
  • 20 gram boter
  • Kleine salieblaadjes
  • 80 ml ahornsiroop
  • De fijngeraspte schil van ½ citroen
  • Zeezoutvlokken
Reageer op artikel:
De ultieme pompoensoep van Matt Preston
Sluiten