Redactie
Redactie Inspiratie 30 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo maak jij het perfecte stoofvlees

Tijd is smaak als het om koken gaat. Door de week toveren wij ook graag zo snel mogelijk iets op tafel, in het weekend zetten we maar al te graag een grote pan met stoofvlees op. Hoe langer alle ingrediënten bij elkaar in de pan zitten, hoe intenser de smaak wordt.

Wil je dagelijks ons recept van de dag in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Het klinkt misschien als een tijdrovende klus, maar in principe doet je oven of fornuis al het werk. Met deze tips maak jij de lekkerste gerechten. Dan kan jij gewoon lekker met een kop thee op de bank gaan zitten en genieten van de geur die zich door het huis verspreidt.

Wat voor vlees?

Voor stoofgerechten gebruik je delen van het dier die wat taaier zijn en daardoor meer tijd nodig hebben om mals te worden. Een fortuin uitgeven aan filet mignon is dus gelukkig niet nodig.

Wat rundvlees betreft is sukade het beste om te gebruiken. Ga je voor varken dan is het aan te raden om voor de schouder of nek te gaan.

Meer zin in gestoofde kip? Dan zijn kippendijen altijd een goede keuze. Voor al het vlees geldt dat wanneer je het stooft aan het bot, het bot extra smaak afgeeft. Dat bot moet je er daarna natuurlijk wel nog uit vissen.

stoofvlees met laurierblad

Aanbraden of niet aanbraden?

Nu je het juiste vlees hebt gekocht, is de vraag of je het wel of niet aan gaat braden. Aanbraden zorgt er voor dat alle sappen en smaken in het vlees blijven zitten. Ook krijgt het vlees door de Maillard reactie een diepere smaak. Helaas zorgt het er ook voor dat het vlees droger en taaier wordt.

Tip: braad het vlees maar aan één kant aan, of braad het vlees aan voordat je het in stukken snijdt. Hierdoor heb je de optimale smaak en wordt je vlees boterzacht.

Timing

Het lijkt misschien alsof vlees lekkerder wordt hoe langer het op staat, maar je wil het ook niet helemaal kapot koken. Check daarom af en toe de substantie van het vlees, om te kijken of het naar wens is.

Het vlees moet wel makkelijk uit elkaar te trekken zijn maar ook nog bite hebben. Doordat het vocht dat je toevoegt nog verdampt kan het ook handig zijn het zout pas op het laatst toe te voegen. Anders heb je kans dat je gerecht veel te zout is, en dat wil natuurlijk niemand.

Runderstoofvlees
Culy.nl

De pan in

Voor stoofvlees gebruik je het beste een geëmailleerde stoofpan met een dikke bodem die de warmte gelijkmatig verdeelt. De ultieme stoofpan blijft voor ons die van Le Creuset; even in de buidel tasten, maar hij gaat een leven lang mee.

Aan de slag

Nu je alles op orde hebt is het tijd om een lekker recept uitzoeken. Wat ons betreft kan je nooit verkeerd gaan met klassiekers zoals boeuf bourguignon of rendang. Maar je kan er ook op los fantaseren en al jouw lievelingssmaken in de pan gooien voor de lekkerste stoofgerechten.

Deze taco’s met cuban pulled pork zijn favoriet op de redactie en staan garant voor heel veel complimenten. Meer zin in vis? Maak dan eens deze gestoofde octopus, succes gegarandeerd.

Meer stoofvlees recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.