Culy
Culy Inspiratie 15 februari 2014

Alles over (Mexicaanse) chilipepers

Mexico: het land van (onder andere) de chilipeper. Er zijn enorm veel verschillende soorten chilipepers; de één wat milder van smaak dan de andere. We vertellen je er graag alles over!

De chilipeper werd al lang voor Christus in bepaalde werelddelen gebruikt en het is dus één van de oudste landbouwgewassen ter wereld.

De Azteken en de Maya’s gebruikten chili voor in de keuken, maar ook als medicijn tegen bijvoorbeeld kiespijn. Nog vóór dat de Spanjaarden naar Mexico kwamen waren er al tientallen soorten chilipepers. Er zijn meer dan 33 soorten die gecultiveerd zijn, maar er zijn nog heel veel wilde soorten. Hieronder een paar uitgelicht die regelmatig in (Mexicaanse) gerechten gebruikt worden.

Chiles 1

Jalapeño
Een middelgrote chilipeper die verwant is aan de paprika. Er zijn zo’n 180 (!) soorten alleen al van deze chili. De Jalapeño is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa de Enriquez. Uhh, maar dat lijkt er toch helemaal niet op? Nou, de letter ‘x’ wordt in het Spaans uitgesproken als een ‘g’ en de ‘j’ ook. Ah, vandaar. De Jalapeño kan behoorlijk heet zijn. De rode variant is het sterkst; de gedroogde versie hiervan wordt ‘chipotle’ genoemd en is de basis voor veel sauzen.

Poblano
De ‘chile Poblano’ is afkomstig uit de Mexicaanse staat Puebla en is een milde peper. Deze donkergroene chilipeper is lichtzoet en wordt vaak gevuld met bijvoorbeeld gehakt (chile relleno). De ‘chile Poblano’ wordt ook vaak verwerkt in de bekende Mexicaanse saus ‘mole’ (een saus met tientallen ingrediënten en chocola). Deze chilipeper kan ook gedroogd gegeten worden, dan heet hij ‘chile ancho’ (brede chili).

Habanero
Een zeer hete peper! Wil je deze eten, dan moet je wel lef hebben, want het zweet breekt je sowieso uit. Ze zijn maar 2 tot 6 centimeter groot, maar deze kleine rakkers weten zeker wat pit in het eten te brengen. Ze hebben een oranje kleur en zijn (hoe heet ook) heerlijk in salsa’s. Afgezien van de scherpte is deze peper een beetje zoetig en wordt hij ook wel gebruikt in gebak. ‘Habanero’ betekent ‘uit Havana afkomstig’ maar de peper komt niet uit Cuba. De peper komt van het Mexicaanse schiereiland Yucatán en is dus vooral in Mexico een veel gebruikte chili.

Chiles 2
Bron: Flickr

Guajillo
De ‘Guajillo chile’ wordt vaak gebruikt in Mexicaanse sauzen. Het is een ideale chilipeper om de saus toch extra pit te geven want hij is scherp, maar niet extreem. De Guajillo is in feite een gedroogde ‘Mirasol’ peper, wat letterlijk ‘naar de zon kijken’ betekent. Dit geeft gelijk weer hoe deze pepertjes groeien: naar de zon toe. Het meeste wordt de Guajillo gebruikt om de ‘mole’ saus wat meer pit te geven.

Tabasco
De tabascopeper kennen we natuurlijk allemaal van de tabascosaus. De tabasco is de enige soort chili die niet droog is van binnen. Deze chilipeper is vernoemd naar de Mexicaanse staat Tabasco. Hoewel de chili oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, wordt hij nu wel in Mexico en in Zuid-Amerikaanse landen verbouwd omdat de omstandigheden daar gunstiger zijn. De tabascosaus wordt slechts in één fabriek ter wereld gemaakt en het recept hiervan is een strikt bewaard familiegeheim. De saus wordt vaak gebruikt in tomatensap, bloody mary’s en door steak tartare.

Madame Jeanette
De madame Jeanette peper is vernoemd naar een Braziliaanse prostituee. Dit pepertje ziet er uit als een kleine paprika maar heeft de scherpte van een Habanero peper! Superpittig dus. Deze gele peper wordt veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, maar bij ons is hij voornamelijk bekend door de Surinaamse keuken. De madame Jeanette combineert heel goed met tomaten.

Mocht je van pit in je eten houden, probeer dan eens één van bovenstaande pepers. Vind je het te heftig? Haal dan de zaadlijsten eruit, dan valt het iets meer mee. Mocht je toch per ongeluk teveel chilipepers hebben gegeten? Drink dan wat melk. Water helpt niet omdat de stof die in chilipepers zit, capsaicine, niet oplost in water. Houd dus een glaasje melk bij de hand als je aan een pittig maal begint!

Chiles 3
Bron: Flickr

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Alles over (Mexicaanse) chilipepers
Sluiten