Alles over malabi: het zijdezachte toetje uit het Midden-Oosten

Fan van de Midden-Oosterse keuken? Dan is malabi een gerecht dat je móét kennen. Kwestie van je culinaire kennis goed onderhouden.

Wat is malabi precies?

Malabi is een zijdezachte pudding gemaakt van rijstbloem (of tegenwoordig ook soms met maïzena), melk (koemelk of een plantaardig alternatief) en rozenwater. Dat laatste geeft de pudding een heel fris geparfumeerd aroma en een beetje een mysterieus smaakje.

Bovenop de pudding zit een laagje fruitsiroop (vaak frambozen- of granaatappelsiroop) en soms ook pistachenootjes, pinda’s en/of gemalen kokos. Uiteraard kun je met die toppings ontzettend goed variëren.

De populariteit van malabi

Het dessert is razend populair in het Midden-Oosten. Daar biedt de pudding – die koud geserveerd wordt – meteen ook tegengewicht aan de hitte van de landen. Op plekken in Israel koop je het gewoon op straat, als street food. Lekker bij een kopje koffie.

De populariteit zit ‘m niet alleen in de smaak, die zacht en romig is, maar ook in het feit dat malabi erg allergie-vriendelijk is. De pudding bevat namelijk geen gluten of eieren, en koemelk kan makkelijk vervangen worden door een lactosevrij (en vegan) alternatief.

Tot slot is malabi simpelweg ook een razend gemakkelijk toetje. Zo eentje met weinig ingrediënten, dat iedereen kan maken en dat iedereen lekker vindt.

Test het maar eens uit

Wij zeggen: test het maar eens uit. Want sinds de opmars van de Midden-Oosterse keuken in ons land zijn er tal van restaurants die malabi op de kaart hebben staan. Zelf aten we laatst een geweldig lekkere bij BARDAK in Amsterdam, maar ook bij NENI (Amsterdam) staat het op de kaart. Daar serveren ze de malabi trouwens met een siroopje van citroen en kardemom (lekker!).

Daarnaast heeft ook Ben Cohen het en ook in voormalige pop-ups van Knafeh Amsterdam (publiekswinnaars van Amsterdam Food Pitch 2020) werd malabi al voorgeschoteld.

Zelf maken kan natuurlijk ook. In TLV: Recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant staat een goed recept (dat je ook hier kan vinden).

Meer exotische gerechten?

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste inspiratie in je inbox

Reageer op artikel:
Alles over malabi: het zijdezachte toetje uit het Midden-Oosten
Sluiten