Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

8x stoere groente voor op de barbecue (doei groentespiesjes en maiskolven!)

Barbecuen is leuk én lekker, maar groente is vaak toch een beetje het ondergeschoven kindje van het barbecuefestijn. Veel verder dan groentespiesjes en maiskolven komen we doorgaans niet. Terwijl groente van de bbq overheerlijk kan zijn. Wij geven je inspiratie: 8x stoere groente voor op de barbecue!

1. Hele pompoen

Op het North Sea Jazz Festival aten we dit jaar bij de stand van Smokey Goodness (van barbecue-koning Jord Althuizen) een groot stuk pompoen. Ze roosteren hele pompoenen direct tussen de hete kolen van de barbecue. Daarna dienen ze de pompoen gehalveerd op met feta, pompoenpitjes en chilipeper. Ook lekker met een lik hummus voor een vegan versie, met nog wat geraspte citroenschil.

GROENTE OP DE BARBECUE

2. Witte kool

In het nieuwe kookboek Estée Kookt van Estée Strooker vonden we een fantastisch recept voor witte kool met paddenstoelen-lavasboter. Lavas ken je wel als maggikruid: een plantje met een sterk, hartig aroma.

Officieel is het recept een herfstrecept, waarbij Estée de kool in zijn geheel kookt, in dikke plakken (steaks) snijdt en vervolgens gaart in een koekenpan. Kun je ook prima doen op de barbecue, hartje zomer. De koolsteaks zijn natuurlijk ook lekker met andere (zelfgemaakte) kruidenboters.

3. Rode kool met bier

Wat je met een hele kip kan, kun je ook met een hele rode kool, moet Julius Jaspers hebben gedacht. De chef maakte zo een vegan versie van ‘beer can chicken’: een beroemd gerecht waarbij een hele kip wordt gegaard op een blikje bier.

Door de hitte trekt het vocht uit het blikje bier in de kip en krijg je een supermals kippetje. En dat geldt dus ook voor zo’n hele rode kool van de barbecue.

rode kool met bier van de barbecue
Smart Simple BBQ

4. Geblakerde spitskool

Een hele spitskool roosteren op de barbecue? Count us in! Snijd de spitskool in vier parten en smeer ze in met een beetje olijfolie, peper en zout. Grill die zo’n 3 minuten met het snijvlak naar beneden op de barbecue. Serveer met een frisse yoghurtdip of een roomsaus met Parmezaanse kaas en een beetje citroensap.

5. Meiknol

Wanneer eet je nou meiknolletjes? Niet zo vaak, waarschijnlijk. Des te meer reden om ze op de barbecue te leggen. Laat de schil eraan zitten, smeer ze in met olijfolie en zout en peper en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Leg ze direct tussen de kolen van je barbecue. Wat rozemarijnolie past er perfect bij.

6. Knolselderij

Dat knolselderij één van onze favoriete groenten is, steken we hier op Culy niet onder stoelen of banken. Maar je kunt er nog zoveel meer mee doen dan verwerken in de erwtensoep: geroosterd en gepoft is knolselderij misdadig lekker. Snijd zo’n knol eens in plakken en gaar die op de barbecue. Of pof de kool – ingepakt in aluminiumfolie – in zijn geheel. Lekker met hazelnootpesto en hangop of met een beetje kruidenboter.

knolselderij poffen

7. Zoete aardappel

Zoete aardappel is zó lekker, dat we vaak niet eens doorhebben dat we een groente slash superfood zitten te eten. En de piepers kunnen zó, inclusief schil, tussen de hete kooltjes op je barbecue. In 45 minuten gaar je ze – onder af en toe draaien – tot gepofte perfectie. Lekker met geitenkaas en granaatappelpitjes of met sriracha-yoghurt en koriander. Of maak er Mexicaanse gevulde zoete aardappels mee.

8. Bloemkool

Bloemkool van de barbecue is een allemansvriend. Gruwelijk lekker en als je de gezondheidsvoordelen erbij optelt, kan ‘ie zomaar eens de goeie ouwe steak verslaan. En bloemkool roosteren op de bbq is heel makkelijk: haal de buitenste bladeren eraf, wikkel ‘m in aluminiumfolie en gaar ‘m ongeveer 45 minuten op de barbecue, onder regelmatig keren. Heel lekker met een friszure romescosaus erbij, of sauce vierge. Natuurlijk kun je de bloemkool ook eerst lekker marineren, in een beetje olie en vadouvan bijvoorbeeld. Serveer ‘m na het grillen met een frisse yoghurtsaus.

Groente van de barbecue: hele bloemkool roosteren

Meer groente recepten voor de barbecue:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.