Redactie
Redactie Inspiratie 23 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

7 x verschillende soorten spek

Bacon, pancetta, lardo en Zeeuws spek: wij zijn er dol op! Maar wat is nu precies het verschil? 

Het merendeel van de speksoorten is afkomstig van het varken en valt te onderscheiden in drie verschillende gebieden van herkomst. Zo kun je het hebben over spek van de rug, de buik, maar ook de kinnebak. In dit artikel zullen we het hebben over alle drie de gebieden, met in het bijzonder zeven van de meest gebruikte soorten en termen.

Buikspek
Buikspek is een verzamelnaam voor verschillende soorten spek, afkomstig van de buik van het varken. Dit is een stuk magerder dan bijvoorbeeld rugspek, omdat het is doorregen met stukken vlees, en dus niet voor 100% bestaat uit vet.

Het wordt onder andere gebruikt voor ontbijt- en katenspek, en onbehandeld (dus rauw en niet gedroogd of gepekeld) kan je er de welbekende speklapjes van snijden.

Stock bacon0002

Bacon
Te beginnen met bacon. Dit komt van de rug van het varken, waar ook karbonades ‘vandaan’ komen. Deze speksoort is uitgegroeid tot een wereldberoemde guilty pleasure en wordt tegenwoordig in zo’n beetje alles verwerkt (van brownies tot mayonaise tot soep).

Het wordt gemaakt van met zout ingespoten ribkarbonade met spek en wordt vaak nog gerookt. Daarbij is het het lekkerst om het voor het te eten eerst te bakken.

Ontbijtspek
Ontbijtspek wordt vaak vergeleken met bacon, maar is toch even anders. Het wordt namelijk gemaakt van buikspek, bevat relatief meer spek en is dus vetter.

Het stuk spek wordt eerst gepekeld en wanneer het voldoende zout heeft opgenomen afgespoeld en vaak opgerold. Dit wordt gedroogd en gerookt en kan erna in plakjes worden gegeten of gebakken.

Stock bacon0001

Pancetta
Deze soort heeft veel weg van ontbijtspek, want beide soorten zijn afkomstig van de buik, worden gepekeld en gedroogd. Pancetta wordt echter gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat.

Na het kruiden wordt het of gerookt en in rechthoekige vorm verkocht, of rauw opgerold en in plakjes gesneden. Deze laatste is iets magerder en is de bekendste variant. Je kunt het zowel rauw als gebakken eten (bijvoorbeeld door carbonara). Zelf pancetta maken? Ook dat is mogelijk.

Bron: Flickr

Zeeuws spek
Dan is het tijd voor Nederlands trots: Zeeuws spek. Deze ouderwetse buikspeksoort werd vroeger zachtjes gaargekookt met zout, peper en kruiden die voor handen waren. Tegenwoordig wordt het echter gepekeld en gemarineerd in een mengsel van bijvoorbeeld mosterd, sojasaus, kerrie, ketjap, ui en paprika. Vervolgens wordt het gerookt en gegrild of geroosterd.

Verwar het overigens niet met katenspek, want hoewel ook deze soort van het varkensbuikje afkomstig is, smaakt het resultaat heel anders. Zo worden er vaak net iets andere kruiden als kaneel gebruikt en wordt het voor het roken ingesmeerd met karamel en suiker.

Lardo
Ooit gehoord van lardo? Italië’s trots als het neerkomt op spek is net even anders dan pancetta, aangezien lardo wordt gemaakt van de rug en voor bijna honderd procent bestaat uit spek. Ja, dit is er eentje waarbij je geen calorieën moet tellen, maar als je eenmaal de hemels zachte smaak proeft…

Het vetspek kan tot wel tien centimeter dik worden en wordt gekruid, gerijpt en in dunne plakken gesneden. Heel soms vind je een variant die ook nog een klein stukje vlees in het midden heeft, maar over het algemeen bestaat het uit louter vet.

Bron: Flickr

Kinnebakspek
Last but not least is er ook nog kinnebakspek, afkomstig van (je raadt het al) de kinnebak. Het is iets magerder dan vetspek, gepekeld en meestal gerookt. Daarbij is het gewild bij het maken van worst omdat het minder snel uit elkaar valt of smelt, en zo de worst een betere structuur geeft.

Bron: Flickr

Met dank aan DeDikkeVanDam.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.