Redactie
Redactie Diner 8 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Must try: homemade bacon mayonaise

Ja, zo’n beetje alles wordt lekkerder als je er bacon aan toevoegt. Zo ook mayonaise. Dit goddelijke recept komt van CHOW, en wat is er lekkerder dan homemade bacon mayonaise?

Wees niet bang: de mayonaise bevat geen enorme stukken bacon. Door (een deel van) de zonnebloemolie te vervangen door baconvet krijg je een heerlijke, subtiele smaak.

Een kleine opmerking: de bacon mayonaise is een stuk minder lang houdbaar dan normale. Maak daarom niet te veel in één keer en bewaar het maximaal vier dagen in de koelkast. Als je kan.

*Essentieel bij het maken van mayonaise is dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders is de kans groot dat het zal schiften. Schift het toch? Begin dan opnieuw, de kans dat het goed zal komen door bijvoorbeeld lauwwarm water toe te voegen is namelijk erg klein en zonde van de moeite. 

Verwarm je oven voor op 220 graden en bedek twee bakplaten met bakpapier. Leg de plakjes bacon op de bakplaten en bak in de oven gedurende tien minuten. Verwissel de platen en bak nog vijf à tien minuten totdat de bacon bruin en knapperig is. Laat de bacon uitlekken op stukjes keukenpapier en giet voorzichtig het overgebleven vet in een hittebestendige maatbeker. Voor dit recept heb je ongeveer 160 milliliter vet nodig, heb je niet genoeg? Vul het dan aan met zonnebloemolie. Laat gedurende 15 minuutjes afkoelen.

Doe het eigeel, de azijn en mosterd in een kom en klop met een garde totdat het een glad mengsel is. Giet onder continu kloppen heel voorzichtig en langzaam druppelsgewijs het vet in een dunne straal toe aan het mengsel totdat het volledig is opgenomen. Het mengsel moet nu een stuk dikker van structuur zijn geworden en romig zoals een mayonaise hoort te zijn. Breng de mayonaise op smaak met zout en peper.

Serveer met frietjes of op een goddelijk BLT broodje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.