Culy
Culy Inspiratie 12 dec 2014

7 dingen die je nog niet wist over Yotam Ottolenghi

Dat we dol zijn op de kookkunsten en recepten van Yotam Ottolenghi schuiven we niet onder stoelen of banken. Integendeel. We zijn laaiend enthousiast over zijn boeken (zowel Plenty als het vervolg Plenty More en Jeruzalem), koken zijn recepten tot we niet meer kunnen¬†en vallen in katzwijm bij zijn restaurants in Londen. Maar, wat we nog niet wisten is dat…

1. Zijn vader Italiaans en zijn moeder Duits is
Hoewel hij geboren en getogen is in Isra√ęl en momenteel in Groot-Brittanni√ę woont (waar zijn restaurants gevestigd zijn), is zijn vader in Itali√ę geboren en zijn moeder in Duitsland.

2. Hij pas begon met koken op zijn dertigste
Hij runt al jaren meerdere restaurants en schrijft recepten voor The Guardian (waar hij wereldwijde faam mee verwierf), maar is van origine een journalist. Hij studeerde filosofie en literatuur, en begon nadat hij het ‘bureauleven’ zat was aan zijn carri√®re als kok.

3. Yotam zo min mogelijk brood eet
Hoewel hij tal van recepten heeft geschreven waar brood hand in hand mee gaat (lees: een killer hummus, baba ganoush en shakshuka), eet hij zelf zo min mogelijk brood.

4. Hij twee jaar in onze hoofdstad woonde
Vanaf 1997 woonde Ottolenghi twee jaar in Amsterdam met zijn toenmalige partner Noam Bar (momenteel één van zijn partners op werkgebied) om zijn master in filosofie en comparative literature af te ronden.

5. Een opleiding aan Le Cordon Bleu volgde
Omdat zijn recepten veelal Midden-Oosters getint zijn zou je het misschien niet verwachten, maar Yotam Ottolenghi volgde een opleiding tot Franse kok aan het prestigieuze Le Cordon Bleu in Londen. Dit was na het afronden van zijn studie en betekende het begin van zijn culinaire studie.

6. Niet alleen een chef is, maar ook een pilatesleraar
Naast dat hij pas op relatief late leeftijd aan zijn leven als kok begon, ronde hij een afleiding tot leraar pilates af. Op dit moment geeft hij geen les, maar doet hij het zelf nog twee keer per week.

7. Niet in het ‘verbouwen’ van gerechten gelooft, zoals glutenvrij brood
In een interview met Grubstreet vertelt Yotam dat je een product moet eten zoals het is. Als je bijvoorbeeld een brood zonder gluten wilt (wat praktisch de basis van brood is), moet je volgens hem op zoek gaan naar iets anders en het brood laten voor wat het is.

t2-table-yotam_9034_181892c

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
7 dingen die je nog niet wist over Yotam Ottolenghi
Sluiten