Redactie
Redactie Diner 1 mrt 2013
Leestijd: 1 minuut

Ottolenghi’s salade met spinazie, dadels & amandelen

Eindelijk is -ie er in het Nederlands, het laatste boek van Yotam Ottolenghi: Jeruzalem. Uitgegeven door Fontaine Uitgevers en te koop voor € 34,95. Wij mogen alvast een heerlijk recept uit dit boek publiceren: een salade met spinazie, dadels & amandelen.

Yotam: “In Jeruzalem krijgen pitabroodjes nauwelijks de tijd om bij de bakker op de plank te liggen. Je eet ze liefst binnen enkele uren na het bakken. Maak knapperige croutons van een overgebleven pita. We geven ze bij soepen, en strooien ze over salades en andere mezzes. Luchtdicht afgesloten zijn ze minstens een week knapperig.”

Het recept voor Ottolenghi’s salade met spinazie, dadels & amandelen

Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snufje zout door. Laat ze 20 minuten marineren, giet de azijn eraf en gooi hem weg. Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan.

Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chili en ¼ theelepel zout door. Laat ze afkoelen.

Schep vlak voor het opdienen de spinazieblaadjes en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en nog een snufje zout toe. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen.

Jeruzalem_p31

Fotografie: © Jonathan Lovekin

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.