Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

5 kooktips van Ottolenghi om het simpel te houden in de keuken

Yotam Ottolenghi: dat is toch die chef die doorgaans grote schalen vol verrassende gerechten kookt? Klopt. Maar dat je echt geen 50 ingrediënten nodig hebt of uren in de keuken hoeft te staan om lekker te koken, bewijst Ottolenghi nu met zijn nieuwe boek SIMPEL. Wij verzamelden 5 kooktips van Ottolenghi waarmee jij het ook simpel houdt in de keuken. 

Om te vieren dat Ottolenghi’s nieuwe boek SIMPEL nú uit is, is het deze week Ottolenghi-week op Culy.nl. Met een week lang nieuwe recepten, kooktips en interessante artikelen over Yotam Ottolenghi. Houd Culy in de gaten!

1. Definieer wat jouw ‘simpel’ is

Simpel koken betekent voor iedereen weer wat anders. Yotam: “Wat mij betreft gaat het er bij ‘simpel’ om dat ik op weg naar huis langs de groenteman ga, een paar ingrediënten koop die er lekker uitzien en daar binnen 20 tot 30 minuten nadat ik ben thuisgekomen iets smakelijks van kan maken. Mijn echtgenoot Karl heeft een totaal andere mening over wat ‘simpel koken’ inhoudt. Als we in het weekend vrienden te eten krijgen, wil hij ruim van tevoren flink wat werk verzetten en bereidt hij zo veel mogelijk voor, zodat er nauwelijks nog iets te doen is als de gasten er zijn.”

Zo zijn er ook mensen die liever de hele zondag meal preppen voor de aankomende week. Zodra je weet wat jouw definitie van simpel koken is, kun je een kookstijl, repertoire en ritme ontwikkelen dat daarop aansluit.

2. Zorg voor een keuken waarin je meteen aan de slag kunt

Niemand heeft zin om aan de slag te gaan in een keuken die eruitziet als een zwijnenstal. Het moet als een balzaal zijn, waarin je je swingend kunt voortbewegen en lekker je gang kunt gaan. “Als u de ingrediënten in huis hebt, de messen geslepen zijn, de oven is voorverwarmd en het aanrecht is opgeruimd, kunnen deze recepten in minder dan 30 minuten op tafel staan”, zegt Yotam dan ook over de recepten uit SIMPEL. Ook belangrijk: een goed gevulde provisiekast met basics als gedroogde pasta,  noten, zaden en granen.

3. Gasten over de vloer? Maak meerdere kleine gerechten

Je automatische respons als je gasten over de vloer krijgt, is misschien om één grote pan van een bepaald gerecht te maken. Dat kan, maar Ottolenghi laat je in SIMPEL ook zien dat er makkelijke, snelle gerechten zijn waarvan je er wel vijf of zes tegelijk klaar kunt maken. Zonder gedoe met meerdere gangen, waardoor je de hele avond in de keuken staat.

Maak in plaats daarvan een lading bijgerechten waarmee je de hele tafel vol kunt zetten. Denk aan salades, tabouleh, couscous, geroosterde aubergines met yoghurt en granaatappelpitjes enzovoorts. Zo tover je met gemak een waar feestmaal op tafel.

Spruitjes recept van Ottolenghi
Jonathan Lovekin

4. Gebruik niet meer dan 10 ingrediënten

Voor Yotam – die liefhebber is van zoveel mogelijk verse kruiden bij elkaar – leek het een uitdaging om voor de recepten in SIMPEL maximaal 10 ingrediënten te gebruiken. Maar de chef raakte juist geïnspireerd door die stelregel. Hij gebruikte voor zijn recepten één of twee kruiden in plaats van vier. Of gebruikte slechts citroen in plaats van verschillende soorten azijn.

Een ander geheim: kant-en-klare specerijenmengsels als kerriepoeder of Chinees vijfkruidenpoeder. En als je goede ingrediënten gebruikt – zoals San Marzano tomaten uit blik – hoef je ook geen suiker of een teen knoflook toe te voegen.

5. Wees slim en maak dingen van tevoren

Zeker als je graag vers kookt en eet, is het belangrijk dat je soms dingen al van tevoren maakt. Want als je #hangry thuiskomt, heb je helemaal geen zin om uitgebreid te koken. Hoe fijn is het dan om een vriezer of koelkast gevuld te hebben met sauzen, dressings en dips?

Ook handig: dit zijn componenten van een maaltijd waar je met weinig moeite net zo goed een dubbele hoeveelheid van kunt maken. Bijvoorbeeld om in te vriezen voor later. Als je hongerig uit je werk thuiskomt, hoef je alleen maar pasta of rijst te koken en een zakje homemade saus te verwarmen. Easy does it

Simpel van Yotam Ottolenghi

SIMPEL van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro of bestel je online

Fotografie: Jonathan Lovekin

Simpele recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.