Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 17 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

6 x wijntrends die we steeds vaker tegenkomen

Wat zijn de trends op wijngebied anno 2019? Daarvoor heb je geen glazen bol nodig, je kijkt gewoon diep in het glaasje. Het wijnglaasje, welteverstaan. Daarin zien we onder andere rosé, lichtere witte wijnen en nog veel meer smakelijke wijntrends.

1. Wijn uit bijzondere wijnlanden

Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal: deze landen associeren we met wijn. Maar we zien ook een nieuwe trend: steeds vaker krijgen we wijnen geserveerd die afkomstig zijn uit landen waarvan je ‘t niet verwacht.

Bar Fisk schenkt bijvoorbeeld te gekke Israëlische wijnen, passend bij hun visgerechten. Fico in Utrecht zette ons nog een te gekke wijn uit Moldavië voor: een land dat we eerder met het Songfestival associeerden dat met wijn.

Wijnen uit Oost-Europa zijn sowieso enorm in opkomst. Kijk dus niet raar op als je wijn uit Tsjechië, Hongarije of Slovenië voor je neus krijgt.

2. Rosé all day

Yes way rosé! Lange tijd was het een beetje gek om rosé te bestellen in een restaurant. Wit of rood hoorde je te drinken, geen rosé.

Inmiddels zien we dat steeds meer moderne restaurants rosé hebben omarmd. Het hippe Flor in Londen schenkt bijvoorbeeld met trots een aantal toffe rosé’s, zoals de Winifred van wijnhuis Gut Oggau in Oostenrijk. En wist je al dat Brad Pitt en Angelina Jolie hun eigen celebrity rosé hebben gemaakt? Hun Studio by Miraval is een blend van verschillende druivenrassen en is te koop bij Gall & Gall (wij vonden ‘m niet heel erg bijzonder, maar goed, je drinkt toch een Brangelina-rosé…).

Ook opvallend: we zien steeds vaker mousserende rosé, zoals de Mirabeau La Folie Sparkling Rosé. Roze wijn met een bubbeltje: feestelijker wordt het niet.

Lichte rosé wijntrends

3. Vegan wijn

Met de toenemende vraag naar vegan eten, neemt natuurlijk ook de vraag naar vegan wijn toe. Wacht even: is wijn niet sowieso vegan dan? Helaasch. Voor sommige wijnen worden dierlijke hulpstoffen of ingrediënten gebruikt om de wijn helder te krijgen (te klaren), zoals ei of gelatine.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven. Voor vegan wijn wordt bentoniet – een soort klei – gebruikt om de wijn te filteren. Check dus altijd even het label als je op zoek bent naar vegan wijn of vraag het aan de specialist.

4. Lichte witte wijn

Nazomeren wordt extra fijn met de trend van lichtere witte wijnen. Zo’n fris en fruitig wijntje tik je lekker weg, zonder dat je het gevoel hebt dat je zwaar aan de wijn zit.

Gall & Gall tipt verdejo, albariño, pinot grigio en vermentino als vier van die lichtere witte wijnen.

5. Minder alcohol

Wil je ‘t nóg lichter, ga dan voor wijnen met een lager alcoholpercentage of zelfs alcoholvrije wijnen. De vraag daarnaar neemt steeds meer toe en wijnhandelaren bieden steeds vaker een schap met alcoholvrije opties aan. En of je nu voor rood, wit, bio of vegan wijn gaat: binnen elke categorie is er wel een low alcohol of alcoholvrije wijn beschikbaar.

Helemaal bijzonder: de Vendanges Mademoiselle is zowel alcoholvrij als biologisch en mousserend (te koop bij Gall & Gall).

6. Magnums

Train je spierballen maar vast, want het aanbod aan magnums neemt snel toe. Deze gigantische wijnflessen zijn in trek. Het recent te openen restaurant Wils (van Joris Bijdendijk) heeft bijvoorbeeld aangegeven voornamelijk wijn uit magnums te schenken. En The Harbour Club benoemt zelfs maandelijks zo’n giga fles tot magnum van de maand.

De trend zou zijn over komen waaien uit Zuid-Frankrijk en zo in trek zijn omdat we steeds meer spektakel aan tafel verwachten (denk ook aan tafelbereidingen, zoals flamberen en fileren). En zo’n grote fles, tja, dat staat natuurlijk wel heel indrukwekkend.

Meer drankentrends:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.