Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 14 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom (yerba) mate ineens zo’n populair drankje is

In Berlijn en de rest van Duitsland spotten we het al een tijdje: (yerba) mate, de drank die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt maar ook langzaam Europa verovert. Het is een soort ijsthee waar maar liefst 20 mg natuurlijke cafeïne per 100 ml in zit. Daarmee is het een fijne (en lekkere!) drank om lang mee in cafés of clubs te blijven hangen – en dat zonder kater. Geen wonder dat we mate ook steeds vaker op de menu’s in Nederland spotten.

Yerba mate Emoji

Het drankje wordt al tijden gedronken in vooral het zuiden van Brazilië, Argentinië, Paraguay, Chili, Bolivia en Uruguay. Het is zelfs de nationale drank van Argentinië. En dat is niet zo gek, want het drankje is hartstikke gezond. In tegenstelling tot de meeste koffie en thee zitten er namelijk allerlei vitaminen, mineralen en antioxidanten in.

Niet alleen de Zuid-Amerikanen klokken heel wat mate weg; het drankje is razend populair in Berlijn. Bovendien opende in de hipste wijk van Brooklyn afgelopen weekend de allereerste yerba mate-bar van New York: Porteñas. Daar kun je je yerba mate zelfs to-go bestellen. En ben je eenmaal hooked aan het drankje, dan kun je vanaf juni 2019 ook een heuse mate-Emoji gebruiken, maakte Unicode vorige week bekend.

Porteñas in New York: de eerste yerba mate-bar
Porteñas New York

Wat is mate?

De thee wordt gemaakt van de jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. Die worden eerst gedroogd bij open vuur (waardoor ze een speciale smaak krijgen), daarna fijngemalen en vervolgens wordt er heet water overheen gegoten.

Mate wordt in de winter warm en in de zomer koud gedronken, traditioneel in een versierde droge kalebas. De eigenlijke naam is dan ook yerba mate, waarbij ‘yerba’ staat voor de kruidenblaadjes (‘hierba’ betekent ‘gras/kruiden’ in het Spaans) en ‘mate’ voor de kalebas waaruit het aftreksel wordt gedronken (‘matia’ is ‘container’ in de Indiaanse taal Quechan). Het drinken van mate is in Zuid-Amerika een heel sociale aangelegenheid. De mensen daar drinken de mate met een dik ijzeren rietje.

Wat is yerba mate?

Club-Mate

In Europa krijg je mate vrijwel altijd koud in flesjes. Het mate-extract is dan verwerkt in Club-Mate, een bekende frisdrank die in den beginne vooral populair was onder hackers vanwege de hoeveelheid cafeïne en lage hoeveelheid suiker. Bovendien past het helemaal in de trend van ambachtelijke frisdranken, zoals kombucha.

Naast de cafeïne maken ook kleine hoeveelheden xanthines het drankje erg opwekkend. Mate smaakt bitterzoet.

Club Mate
24mantra organic Canada

Waar koop je mate?

Zie je het wel zitten, zo’n energiek dansavondje zonder alcohol (en daarmee ook minder calorieën)? In onder andere Berlijn vind je Club-Mate dus al in vrijwel alle cafés en supermarkten. In Nederland is het iets moeilijker, maar in hippe cafés en restaurants kun je het soms al bestellen.

Thuis drinken? Kijk dan bijvoorbeeld op de site van Dorstlust’s Drankerij, waar je allerlei varianten kunt bestellen: van de oorspronkelijke Club-Mate tot cola met mate-extract en bijvoorbeeld mate van Charitea. Zeker het proberen waard.

Meer bijzondere drankjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.