Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 17 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

6 bijzondere fruitsoorten die iedereen geproefd zou moeten hebben

Komen de appels en peren je neus uit, maar wil je wél genoeg vitamines binnenkrijgen? Er zijn genoeg onbekendere fruitsoorten die zeker ook de moeite waard zijn om eens in huis te halen. Culy stelt je voor aan zes bijzondere fruitsoorten.

Fruit eten is gezond – fruit zit immers vol vitamines en mineralen. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Elke dag een appel of een handje druiven, dat kan misschien wat saai worden. Daarom delen we in dit artikel zes onbekendere, bijzondere fruitsoorten die weleens in het zonnetje gezet mogen worden.

6 bijzondere fruitsoorten

1. Kweepeer

Het is geen appel, het is geen peer, maar het is kweepeer. De kweepeer is een harde vrucht (een beetje zoals stoofperen) en heeft een gele schil. Je zou het misschien niet denken, maar de kweepeerboom is familie van de rozenboom. Qua geur en smaak moet je dus denken aan een bloemige toon.

In de Nederlandse supermarkten zal je niet snel een kweepeer zien liggen, maar bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt heb je waarschijnlijk al meer geluk.

2. Drakenfruit (pitahaja)

Als je wel eens in Azië geweest bent, dan weet de hoe populair drakenfruit (ook wel pitahaja genoemd) daar is. Deze witte vrucht (die overigens ook diep roze vruchtvlees kan hebben) met vele zwarte pitjes staat vaak op het menu en wordt bij vele smoothies of salades als garnering gebruikt. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met die opvallende roze, schubachtige schil.

Je bewaart drakenfruit het beste in de koelkast. In tegenstelling tot de kweepeer kan je drakenfruit wél steeds vaker in de Nederlandse supermarkt tegenkomen. Ook maak je bij een toko een goede kans om deze bijzondere vrucht te scoren.

3. Kiwibessen

De kiwi kennen we natuurlijk allemaal, maar heb je ook al eens een kiwibes gegeten? Deze mini kiwi’s zijn niet veel groter dan een druif. De smaak is zoeter dan zijn grote broer. Ideaal dus als je kiwi’s te zuur van smaak vindt.

Je vindt kiwibessen vaak gewoon in de supermarkt. Zo hebben we ze onder andere bij Hoogvliet, Plus en Dirk zien liggen.

4. Sharonfruit (kakifruit)

Als je sharonfruit of kakifruit (beide benamingen worden gebruikt) in de supermarkt of op de markt tegenkomt, dan zou je kunnen denken dat het om een onrijpe tomaat gaat. De vorm van deze zoete vrucht lijkt namelijk als twee druppels water op de tomaat, alleen is de Kaki meer oranje van kleur. Zoals we al zeiden is de smaak zoet, en doet het wat denken aan abrikozen.

Dit is wat je allemaal kunt maken met kakifruit

5. Cherimoya

De naam van deze vrucht klinkt toch een stuk exotischer als druif of banaan. Van origine komt de cherimoya dan ook uit Peru en Ecuador. De smaak doet denken aan een combinatie van aardbei, framboos en ananas, en het vruchtvlees líjkt dan weer op het vruchtvlees van de peer. Deze vrucht belooft in elk geval een smaakbommetje te zijn.

Als je ergens cherimoya tegenkomt, dan raden we je aan om het eens in huis te halen. Omdat deze vrucht een dunne schil heeft (en dus erg kwetsbaar is voor beurze plekken), wordt de vrucht in Nederland (nog) niet veel verkocht.

6. Gele watermeloen

Je kijkt misschien even raar op zodra je de gele watermeloen door midden snijdt. Maar ze bestaan toch echt: gele watermeloenen. Het vruchtvlees smaakt iets zoeter dan de rode variant, maar zorgt wel voor een leuke afwisseling op een warme zomerdag.

Er is meer dan pizza Hawaï: 5 x inspiratie om te koken met fruit

Meer bijzondere fruitsoorten ontdekken? Wij raden dit grappige filmpje aan van Sorted:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.