Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Kooktips 26 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

De hack om een watermeloen uit te persen voor sap

Heb jij wel eens gedacht op het moment dat je een watermeloen verorbert en het sap over je handen en gezicht loopt: hóé kan ik hier liters van drinken? Dit subtiele, zoete sap is zo fantastisch dat je er amper genoeg van kunt krijgen. Maar hoe krijg je het goed uit die watermeloen? En ook nog zonder pitjes? Spoiler: dat kan eigenlijk vrij makkelijk, en wel met een French press.

French press

Een korte introductie voor de happy few die geen koffie drinken: een French press of cafetière is zo ‘n prachtig koffie-apparaatje uit – hoe raad je het – Frankrijk, waarmee je door middel van druk van een metalen filter (plunger) de gemalen koffiebonen uit de koffie kunt persen. Heel makkelijk, het neemt weinig ruimte in en je zet er oerlekkere koffie mee. Als jij ook een French press in huis wilt halen, kun je die makkelijk online vinden.

Kort geleden kwamen we er al achter dat je met een French press veel meer kunt dan alleen koffie maken, zoals thee, slagroom, maar ook zelfs cocktails. Door handig gebruik van dat metalen filter en de druk die daarbij komt, doe je dat in een handomdraai. Waren we toen enthousiast? Flink. Maar nu zijn we mogelijk nog enthousiaster.

Heb je een French press in huis? Je kunt er méér mee dan alleen koffie maken!

Een watermeloen uitpersen?

Waarschijnlijk had je een plaatje in gedachten van zo ‘n grote watermeloen, die door de helft is gesneden en die je probeert uit te persen op een sinaasappelpers. Dat is eigenlijk best grappig, maar helemaal niet nodig. Met ene French press gaat het namelijk veel makkelijker!

De eerder genoemde metalen filter en de druk zijn namelijk de ultieme tool om het watermeloensap te maken en nu even met tromgeroffel: ook nog zonder pitjes. Echt waar? Ja, echt waar!

In 5 simpele stappen sap van watermeloen maken:

  1. Spoel de French press nog even goed om, zodat er geen koffieresten in zitten.
  2. Snijd de watermeloen van de schil en snijd in kleinere stukjes.
  3. Haal het filter uit de French press en stop de watermeloen erin.
  4. Stamp de watermeloen fijn met een (houten) lepel.
  5. Druk het filter op de watermeloen en voilà je hebt watermeloensap!

Als je geen zin hebt om te lezen, hebben we altijd nog een filmpje:

Lekkere gerechten met watermeloen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.