Appeltaart met speculaas

Appeltaart met speculaas, wordt het nog beter? Wat ons betreft niet, en al helemaal met dit fijne recept van Nina.

Zeef de bloem, samen met de suiker en het zout boven een grote kom. Leg de roomboter in het de bloem en snijd met twee messen in stukken. Klop het ei los met een eetlepel water en giet door het mengsel. Bewaar nog een heel klein beetje voor later. Kneed nu met je handen het deeg, vorm er een ronde bol van en leg in folie in de koelkast.

Schil de appels en snijd in stukjes. Meng met de citroensap, kaneel, rozijnen, bruine suiker en speculaaskruiden. Maal de speculaasjes fijn in een vijzel, maar zorg dat er nog wat kleine brokjes in zitten.

Vet een springvorm met een diameter van 20 centimeter in met boter en bestuif vervolgens met een beetje bloem. Verwarm je oven op 180 graden en haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit met een deegroller.

Snijd een cirkel uit het deeg en leg deze op de bodem van de vorm. Bekleed ook de zijkanten, maar houd we nog wat over voor de bovenkant. Bestrooi de bodem met de gestampte speculaasjes en giet het appelmengsel in de vorm. Rol van het overgebleven deeg dunne strookjes die je in een soort vlechtpatroon op de appels legt.

Druk het deeg een beetje plat en bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Top tot slot met wat amandelschaafsel.

Bak de taart in 60 minuten goudbruin en laat even afkoelen voor je hem aansnijdt. Serveer eventueel met slagroom.

appel2