Dé 5 keuken musthaves van topchef Alain Ducasse

Culy 30 jul 2013 Inspiratie

Alain Ducasse is zo’n beetje de koning van de Michelinsterren en kookt dan ook de sterren van de hemel. Naast de nodige dosis creativiteit en wat doorzettingsvermogen, helpt het gebruiken van slimme keukentools the mister om de meest verrukkelijke gerechten op tafel te zetten.

Denk je nu: ‘dat wil ik ook!’? Dan hebben we goed nieuws: Alain geeft hierbij zijn vijf favoriete keukentools prijs, die overigens prima betaalbaar zijn.

Klik op de afbeeldingen om Alain’s favorieten meteen te shoppen. 

1. Spatel van Maryse
Een spatel gebruik je over het algemeen tijdens het bakken. Toch? Ducasse gebruikt deze – lichtelijk onderschatte – keukentool echter tijdens alle stappen van het kookproces. Alain: “A must for pastry cooks and cooks alike, the Maryse spatula is flexible and enables containers of all shapes to be scraped out efficiently, allowing all contents to make their way into a recipe‘.

2. Stalen mengkom met ronde bodem
Volgens Ducasse én volgens ons is hij onmisbaar: een degelijke,stalen mengkom met ronde bodem. “The stainless steel Cul-de-Poule (round-bottomed) mixing bowl allows you to smoothly mix cold ingredients or even combine products over a stove or grill,” aldus Ducasse. Gebruik hem om ingrediënten in te mengen, maar ook om alvast afzonderlijke ingrediënten klaar te zetten of chocolade in te smelten. 

3. Chinois
Een chinois (ofwel puntzeef) wordt vaak gebruikt om een bouillon te zeven omdat de zeef heel mooi fijn is. Alain gebruikt hem om vaste delen van vloeibare te scheiden, bijvoorbeeld om een saus perfect romig en zonder klontjes te krijgen. “It’s also the best tool for sifting dry ingredients together“, aldus Ducasse.

4. Mandoline
Een mandoline schrikt veel mensen af omdat het lijkt alsof je er héél goed voor moet kunnen koken. Als je echter streeft naar perfecte plakjes aardappel of wortel, zoals je ze ziet in restaurants, dan heb je aan een simpel mes niet genoeg. Of zoals Ducasse zegt: “Even the most skilled chefs use this slicer for precision when cutting produce“.

5. Schuimspaan
Misschien dacht je dat een grote schuimspaan vooral handig is als het op soepen aankomt, maar je kunt hem voor nog veel meer doeleinden gebruiken. Luister ook hier naar Alain: “I use this tool to skim the fat from a bouillon, but it also comes in handy when I need to remove a blanched ingredient that is submerged in water”. Zo handig kan een simpele schuimspaan dus zijn!

Reageer op artikel:
Dé 5 keuken musthaves van topchef Alain Ducasse
Sluiten