Redactie
Redactie Drinken 30 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

11 ultieme thee tips van de dames achter Tea Bar

Tea Bar is dé Amsterdamse hotspot voor theeliefhebbers. Eigenaresses Fenje en Sara hebben een prachtig assortiment; van klassieke theesoorten tot bijzondere nieuwe combinaties. Plus een hoop thee-gadgets: mokken, theezeefjes en grappige goodies. Om nog maar niet te beginnen over de chocoladerepen en salted caramel snoepjes die ze erbij verkopen. Culy.nl vroeg de theeminnende dames om hun beste tips. Hier komen ze!

– Water voor groene thee moet altijd een paar minuten van de kook zijn. Schenkt het gekookte water bijvoorbeeld eerst in je theepot, laat het minimaal 3 minuten staan en voeg daarna je thee pas toe. Water onder de 80 graden is een must voor groene thee, en dat duurt echt even.

– Maak eens ijsthee door losse thee te laten trekken op ijsklontjes. Eventueel aanzoeten met een beetje suikerwater. Zo heb je snel een lekker koude drank in huis! Ook heel geschikt voor kruiden, zoals pepermunt.

– In kruiden- en rooibosthee zit geen theïne, want deze zijn niet afkomstig van de theeplant. Eigenlijk mag je deze soorten ook geen thee noemen. Heel geschikt om te drinken als je gevoelig bent voor de effecten van cafeïne/theïne en moeilijk in slaap valt.

– Gebruik voor je losse thee iets waar je thee makkelijk 3 tot 4 keer zijn massa in kan uitzetten. Liever een te groot theezeefje dan een te kleine, dus! Een klein thee-eitje geeft namelijk niet altijd voldoende ruimte; hierdoor kan de thee niet al zijn smaak afgeven aan het water.

Decoratie zeef2

– Wil je een gerecht combineren met een thee? Begin met het zoeken van een overeenkomst in de smaak van beiden: dat versterkt elkaar. Bijvoorbeeld een Marokkaanse stoofpot met muntthee, een frisse salade met citrus & kruiden met verveinethee, een toetje met een zoetere witte thee.

Plant je eigen ‘thee’ in de tuin! Venkel, munt, salie, verveine, citroengras en andere kruiden doen het prima in ons Nederlandse klimaat. Niets zo lekker om met je eigen versgeplukte kopje de dag te starten.

Bewaar je thee in een lucht en lichtdichte pot. Thee is onbeperkt houdbaar, maar er treedt wel smaakverlies op als de thee ouder wordt. Goed bewaren zorgt ervoor dat je lang met je thee kunt doen, mits je deze ook vers hebt gekocht. Vraag gerust in je theewinkel hoelang de thee al in huis is.

– Wil je exact weten hoe heet je water is voor je de thee toevoegt? Er zijn theethermometers te koop die dit makkelijk voor je maken. Deze helpen je de kop thee op een perfecte manier te zetten.

– Nooit meer bittere thee! Zet een eierwekker om de trektijd van je thee te timen. Op elke gekochte goede thee staat een trektijd; zo moet verveine thee veel langer trekken dan bijvoorbeeld Earl Grey.

1 theelepel losse thee per kop thee is voldoende! De meest voorkomende fout is dat mensen teveel thee gebruiken. Minder thee gebruiken en iets langer laten trekken is lekkerder.

– Losse thee is altijd verser dan thee in zakjes, dat proef je! Het verpakken en distribueren van theezakjes kost veel extra tijd en is ook niet zo duurzaam.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.