Redactie
Redactie Inspiratie 9 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

5 tips voor de perfecte aardappelsalade

Aardappelsalade is het perfecte gerecht voor bij een picknick of barbecue. Lekker door met knapperige groenten, frisse augurkjes en romige mayo. Wij geven je vijf tips die gegarandeerd leiden tot perfectie.

1. De juiste aardappel

In de supermarkt vind je verschillende soorten, maar voor een aardappelsalade kun je het beste vastkokende gebruiken aardappels. Deze blijven lekker stevig, ook als je ze in schijfjes of blokjes snijdt.

2. Met koud water de pan in

Vul een pan met koud water, doe de aardappels erin en zorg dat ze net onderstaan. Zet nu het vuur aan en breng het water aan de kook.

Als je eerst water kookt en de aardappels later toevoegt, heb je de kans dat ze ongelijk garen en dat willen we niet hebben!

3. Gebruik voldoende zout

Een aardappelsalade moet lekker smaakvol zijn. Begin daarom zo snel mogelijk met het op smaak brengen van de aardappels. Dit doe je het beste al in de pan. Als je pas later zout toevoegt, wordt je salade nooit zo lekker als wanneer je dat meteen doet.

4. Houd de kooktijd in de gaten

Omdat aardappel hét hoofdingrediënt is in een aardappelsalade moeten ze wel perfect gegaard zijn. Prik een aardappel met een vork in om te bepalen of ze de juiste gaarheid hebben bereikt. Te hard of juist te zacht gekookt is echt niet lekker.

5. Voeg de dressing op het juiste moment toe

Wanneer je een dressing van mayonaise maakt, laat de aardappels dan eerst goed afkoelen. Mayonaise smelt als je het door de nog warme aardappels husselt en dat is zonde.

Gebruik je echter een vinaigrette, dan is het wel een goed idee om de dressing vast door de aardappels te scheppen als ze nog warm zijn. Dan absorberen ze de dressing namelijk een beetje en dat komt de smaak zeker ten goede!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.